duminică, iulie 21, 2024
AcasăEconomicMinistrul Radu Oprea, despre scandalul Damen: Eu nu îi spun litigiu, îi...

-

Ministrul Radu Oprea, despre scandalul Damen: Eu nu îi spun litigiu, îi spun o dispută / Am identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez să îşi exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul

”Eu nu îi spun litigiu, îi spun o dispută”, a spus ministrul Economiei, la B1, după anunţul Damen că a fost anulat cadrul legal de funcţionare a asocierii dintre companie şi statul român privind Şantierul Mangalia.

Radu Oprea a afirmat că a existat un grup de lucru interministerial, la nivelul secretariatului general, premierul cerând acest lucru.

”Exista o excepţie la legea guvernanţei corporative, care permitea Damen să aibă managementul şantierului, fiind acţionar majoritar, pentru că ei au cedat statului român 2%, acţiuni, statul român fiind 51% acţionar astăzi. Prin PNRR, a trebuit modificată această lege şi în forma actuală, în legea 87, aceatsă excepţie a fost pierdută”, a spus ministrul.

Oprea a menţionat că a fost trimisă corespondenţă către Comisia Europeană şi OECD pentru a explica de ce este necesară această excepţie.

”Suntem într-un termen în care partenerul olandez a notificat statul român asupra acestei dispute, noi am identificat în lege o perioadă tranzitorie care permite astăzi partenerului olandez să îşi exercite toate prerogativele în conformitate cu contractul”, a afirmat Radu Oprea, el adăugând că a avut o întâlnire a Consiliului de Supraveghere. Ministrul a mai spus că perioada tranzitorie poate dura trei ani şi jumătate, pe mandatul actualului Consiliu de Supraveghere şi ai reprezentanţilor din AGA.

”Vom fi în contact, vom răspunde în timp util partenerului olandez astfel încât obiectivul nostru, locurile de muncă de la DAmen, din Şantierul de la Mangalia şi a celor care lucrează, contractori, subcontractori, să fie nişte locuri de muncă sigure. Acesta este obiectivul nostru”, a completat Oprea.

Damen a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a fost anulat cadrul legal de funcţionare a asocierii dintre companie şi statul român privind Şantierul Mangalia, prin adoptarea legii nr.187/2023. De asemenea, Damen susţine că acest fapt vine după trei ani de alte blocaje în procesul decizional şi niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român.

Ulterior, compania Damen a anunţat că, după retragerea de la Şantierul Mangalia, nu a fost contactată de nicio autoritate în legătură cu această situaţie şi a mai transmis că va rămâne în România şi îşi va continua activitatea la Galaţi.

 

 

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole