sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăExterneNATO mai puternică

-

NATO mai puternică

Prezent, marți, la Summitul NATO de la Vilnius, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa va face ca NATO să fie mai puternică.

Președintele ucrainean și soția sa, Olena, prima doamnă a Ucrainei, au pășit în aplauzele puternice ale publicului din Vilnius, capitala Lituaniei care găzduieşte până miercuri un summit-cheie al Alianţei.

Volodimir Zelenski face presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO

„NATO va face Ucraina mai sigură, iar Ucraina va face NATO mai puternică”, a spus Volodimir Zelenski, alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda, înainte de ridicarea unui drapel al armatei ucrainene de pe câmpul de luptă cheie de la Bahmut.

” Astăzi, la Vilnius se află un drapel din bătălia de la Bahmut. Bahmut este una dintre cele mai decisive bătălii pentru libertate din Europa și așa și-o vor aminti copiii și nepoții noștri. În ruinele din Bahmut, pe câmpurile altor bătălii în Ucraina, ambiţiile agresive ruse vor rămâne învinse” a spus Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski urmează să facă presiuni asupra membrilor NATO pentru un calendar clar privind aducerea țării sale în alianță, chiar dacă a declarat că nu se așteaptă ca Ucraina să adere înainte de sfârșitul războiului.

Ucraina vrea să primească mai multă susține privind aderarea la NATO

Liderul de la Kiev a semnalat înainte de reuniune că dorește ca NATO să se angajeze la un calendar concret pentru aderarea Ucrainei, avertizând că, în caz contrar, aderarea țării ar putea deveni o monedă de schimb în viitoarele negocieri cu Rusia.

„Astăzi am plecat de aici cu încredere… într-un NATO care nu ezită, nu pierde timpul. Aș vrea ca această credință să devină încredere – încredere în soluțiile pe care le merităm”, a spus Zelenski.

Kievul și membrii NATO din Europa de Est consideră că doar aducerea Ucrainei sub apărarea colectivă a alianței va descuraja Moscova.

Evenimentul este o demonstrație de susținere a apartenenței Ucrainei la alianță. Acesta vine după ce Jens Stoltenberg a declarat că o invitație va fi adresată Kievului „atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”.

În timpul evenimentului președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a oferit dlui Zelenskyy un steag ucrainean purtat de pe linia frontului în războiul cu Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a sosit la Vilnius pentru a participa la summitul NATO şi în timpul căruia Ucraina trebuie să primească garanţii de securitate în lipsa unei aderări accelerate la Alianţă.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole