sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăEconomicNegocieri dure în Turcia după semi-eșecul lui Erdogan în alegerile prezidențiale

-

Negocieri dure în Turcia după semi-eșecul lui Erdogan în alegerile prezidențiale

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, a consemnat Reuters.

 

Sinan Ogan a obţinut 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia, la care, după numărarea a peste 99% din buletine, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar, social-democratul Kilicdaroglu, rezultat în urma căruia această ţară se îndreaptă, pentru prima dată în istoria sa, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai.

Citește și Erdogan spune că are un avans clar şi este încrezător că va obţine peste 50 la sută din totalul voturilor

„Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii”, a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia.

Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan. Actualul președinte autocrat turc, a reprimat violent militanții politici kurzi în ultimii ani.

Kurzii şi-au declarat deja sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole