vineri, decembrie 8, 2023
AcasăSocialNoua Lege a pensiilor! Olguța Vasilescu a făcut anunțul despre recalculare

-

Noua Lege a pensiilor! Olguța Vasilescu a făcut anunțul despre recalculare

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a venit cu ultimele detalii despre noua lege a pensiilor. Actualul edil al Craiovei a precizat că s-au făcut pași importanți, iar noua lege „arată foarte bine”.

Fostul ministrul al Muncii, actual primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, marți, că noua lege a pensiilor „arată foarte bine”. Ea a precizat că a ținut tot timpul legătura cu echipa de la Ministerul Muncii și a precizat că au fost trei variante privind legea pensiilor.

Noua lege a pensiilor „arată foarte bine” și va corecta inechitățile din sistem

Olguța Vasilescu a spus că este apropiată de Legea 127 și va contribui la corectarea inechităților din sistem.

„Una dintre ele este cea mai apropiată de Legea 127 (n.r. privind sistemul public de pensii), pe care o vor de fapt toți specialiștii din România, aceea care n-a apucat niciodată să producă efecte. Sunt unele mici modificări, dar se pare că aceea este și varianta pe care o acceptă Comisia Europeană.

Deci cine este îngrijorat că acea lege nu s-a aplicat poate să stea liniștit, se corectează inechitățile și s-au făcut pași foarte importanți și în ceea ce privește procedura de reevaluare a pensiilor”, a spus Olguța Vasilescu.

Potrivit acesteia, procedura de reevaluare a pensiilor este aproape de 90% și în momentul în care se va finaliza se va putea face imediat tranziția potrivit noii legi.

„Lucrurile arată bine și vă dau eu garanția, care știu bine acest lucru. Termenul a fost depăşit, dar vă spun de ce: am ţinut legătura inclusiv cu doamna directoare de la Casa de Pensii Dolj, care mi-a spus că acum s-au reevaluat toate dosarele care erau ale celor din ultimii ani ieşiţi la pensie şi au rămas cele foarte vechi, unde este greu de reevaluat din cauza faptului că au dispărut foarte multe documente şi normal că acestea se reevaluează cel mai greu”, a spus fostul ministru al Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a mai spus că „legea poate fi aplicată şi fără neapărat să fie această reevaluare făcută, să zicem de 10%, pentru că ulterior, după recalculare, pe măsură ce vor fi reevaluate dosarele, se va putea plăti suma care este necesară”.

Recalcularea pensiilor se poate face într-o zi

Fostul ministru al Muncii a susţinut că recalcularea celor 5 milioane de dosare se poate face într-o zi, în momentul în care va fi făcută evaluarea dosarelor. Ea a precizat că „toate dosarele sunt băgate în calculator şi în momentul în care se schimbă formula de calcul, din calculator, printr-o operaţie foarte simplă, se stabileşte pensia fiecărui cetăţean”.

De asemenea, în momentul în care se va decide că noua lege a pensiilor intră în vigoare, „e nevoie cred de câteva zile ca să se poată recalcula toate pensiile”, având în vedere că „sunt pe calculator şi vor putea să primească imediat, chiar în luna următoare”.

„Se ţine cont într-adevăr şi de ceea ce spunea domnul prim-ministru de fiecare dată, şi anume, că va fi o creştere mai mare la pensiile mici. E foarte adevărat că în momentul în care se trece pe noua lege se elimină inechităţile şi automat cei care au ieşi mai demult la pensie şi aveau pensiile mai mici vor primi o sumă mai mare, astfel încât să fie echilibrat sistemul”, a mai spus edilul Craiovei.

Din punctul ei de vedere se respectă toate criteriile, dar asta nu înseamnă că nu se merge în continuare pe contributivitate. „Atenție, deci se merge pe punctajul pe care îl au calculat toți pensionarii”, a subliniat Olguţa Vasilescu.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole