duminică, iulie 21, 2024
AcasăEconomicNumărul persoanelor ucise în incendiile din Hawaii a crescut la 55, dar...

-

Numărul persoanelor ucise în incendiile din Hawaii a crescut la 55, dar sute de oameni sunt daţi dispăruţi. Cum a izbucnit focul ce a provocat probabil cel mai mare dezastru natural şi a doua cea mai costisitoare catastrofă din istoria statului

Câini special dresaţi din California şi din statul Washington vor ajuta oamenii în sarcina sumbră de a recupera rămăşiţele umane dintre ruine, în timp ce pompierii lucrează pentru a stinge focarele încă fierbinţi şi incendiile mai mici. 

Infernul care s-a răspândit rapid a devastat oraşul istoric Lahaina, care a fost cândva capitala Regatului Hawaii. Oraşul a fost redus la grămezi de moloz. Peste 1.000 de clădiri au ars, maşinile sunt incinerate, iar mii de oameni au rămas fără adăpost.

Guvernatorul Josh Green a calificat incendiile drept „catastrofale” şi, probabil, cel mai mare dezastru natural din istoria statului Hawaii. Locuitorii din oraşul istoric Lahaina au povestit că şi-au pierdut casele şi tot ce a rămas din istoria locală a fost redus la „cenuşă şi praf”.

Pompierii continuă să lupte cu flăcările, spun oficialii, iar aproape 15.000 de turişti s-au suit joi în avioane plecând de pe insula Maui.

Incendiile au început marţi pe insulă, alimentate de vânturile aduse de un uragan care se apropie. 

Preşedintele Joe Biden a declarat stare de „dezastru major”.

UN INFERN PENTRU OAMENI

Pe lângă căutarea celor dispăruţi, oficialii au elaborat un plan pentru a-i găzdui pe oamenii rămaşi fără adăpost în hoteluri şi proprietăţi turistice de închiriat. Insula are în prezent patru adăposturi în funcţiune pentru sinistraţi.

Autorităţile se confruntau, de asemenea, cu o problemă generalizată în ceea ce priveşte lipsa de energie electrică şi apă în întreaga comunitate. Vineri dimineaţă, aproximativ 11.000 de locuinţe şi firme erau rămase fără curent electric, potrivit Poweroutage.us.

Martorii la catastrofa care a lovit Lahaina au vorbit despre spaima prin care au trecut atunci când, fără avertisment, focul a mistuit oraşul în ceea ce multora dintre ei li s-a părut a fi o chestiune de câteva minute. Unii au scăpat de flăcări doar sărind în Oceanul Pacific.

Rămân întrebări cu privire la faptul că un sistem de sirene de alertă menit să avertizeze locuitorii în caz de pericol nu a sunat, cel mai probabil. Primarul comitatului Maui, Richard Bissen, a declarat pentru emisiunea „Today” de la NBC că nu ştie dacă sirenele au pornit, dar a spus că incendiul s-a deplasat extraordinar de repede din cauza rafalelor puternice aduse de uraganul aflat mult mai la sud de arhipelagul hawaiian.

Mii de turişti şi localnici au fost evacuaţi din partea de vest a insulei Maui, care are o populaţie de aproximativ 166.000 de locuitori pe tot parcursul anului. Unii s-au adăpostit pe insulă, alţii pe insula vecină Oahu. Turiştii au campat în aeroportul Kahului, aşteptând zborurile de întoarcere acasă.

Multe persoane au suferit arsuri şi au inhalat fum. „Era atât de cald în jurul meu, încât simţeam că îmi va lua foc cămaşa”, a declarat Nicoangelo Knickerbocker, un locuitor de 21 de ani din Lahaina, aflat la unul dintre cele patru adăposturi de urgenţă deschise pe insulă. Knickerbocker a auzit maşini şi o benzinărie explodând, iar la scurt timp a fugit din oraş împreună cu tatăl său, luând cu ei doar câinele familiei. „Se auzea ca şi cum ar fi fost un război”, a mărturisit tânărul.

Guvernatorul Josh Green a declarat că amploarea dezastrului îl va depăşi pe cel din 1960, la un an după ce Hawaii a devenit stat american, când un tsunami a ucis 61 de persoane pe Insula Mare din Hawaii. „Va fi nevoie de mulţi ani pentru a reconstrui Lahaina”, a estimat Green la o conferinţă de presă.

The death toll in has risen to 53 after the fires that have engulfed much of . More than 1,500 buildings have been destroyed. That’s the highest death toll from a natural disaster on the island since 1960.

How many casualties does it take to realize that climate…

— Global Crisis (@_GlobalCrisis_)

COMORI CULTURALE MISTUITE DE FLĂCĂRI

Lahaina, fosta capitală a Regatului Hawaii, este cunoscută pentru semnificaţia sa istorică şi culturală şi, ca atare, este o destinaţie turistică importantă. 

Biserica Waiola, veche de 200 de ani, s-a numărat printre structurile distruse de incendiu, potrivit presei locale. Acest punct de reper a fost punctul central al creştinismului în Maui şi locul de înmormântare a primilor membri ai familiei regale, potrivit site-ului web al bisericii.

Soarta unora dintre celelalte comori din Lahaina rămâne neclară. Un arbore banyan de 60 de metri înălţime, care marchează locul unde se afla palatul regelui hawaiian Kamehameha al III-lea din secolul al XIX-lea, era încă în picioare după ce incendiul a cuprins oraşul, deşi unele dintre ramurile sale păreau carbonizate, potrivit unui martor Reuters.

A DOUA CEA MAI MARE FACTURĂ PENTRU ASIGURĂTORI

Se aşteaptă ca pierderile totale în ceea ce priveşte bunurile asigurate, în urma incendiilor de pe insula Maui, să fie a doua cea mai mare pierdere din istoria statului Hawaii, potrivit firmei de modelare a catastrofelor Karen Clark & Company (KCC).

Impactul incendiului ar fi al doilea după cel al uraganului Iniki, care a lovit Hawaii în 1992.

Firma a estimat că suprafaţa totală arsă este de aproximativ 900 de hectare, în timp ce în perimetrul incendiului se află circa 3.500 de clădiri.

Brokerul de asigurări Aon a declarat că devastarea extremă a locuinţelor, a firmelor şi a altor structuri din Lahaina va duce probabil la pierderi economice şi de asigurare de sute de milioane de dolari. În plus, în viitorul apropiat este de aşteptat o perturbare semnificativă a turismului în Maui, ceea ce constituia o parte importantă a economiei locale.

CUM AU ÎNCEPUT INCENDIILE?

Cauzele incendiilor, care au început marţi seara, nu au fost încă determinate. Cu toate acestea, Serviciul Naţional de Meteorologie emisese avertismente pentru Insulele Hawaii pentru vânt puternic şi vreme uscată – condiţii propice pentru incendii – pe care le-a anulat miercuri târziu.

Aproape 85% dintre incendiile de vegetaţie din SUA sunt provocate de oameni, potrivit Serviciului Forestier al SUA.

Printre cauzele naturale se numără trăsnetele şi activitatea vulcanică.

În Hawaii, mai puţin de 1% din incendii se datorează unor cauze naturale, potrivit lui Elizabeth Pickett, co-director executiv al Organizaţiei de gestionare a incendiilor sălbatice din Hawaii.

Insulele Hawaii au şase vulcani activi, inclusiv unul pe Maui.

Căldura record din această vară a contribuit la incendii de vegetaţie neobişnuit de grave în Europa şi în vestul Canadei. Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice, determinate de utilizarea combustibililor fosili, au dus la fenomene meteorologice extreme mai frecvente şi mai puternice.

CE DETERMINĂ INCENDIILE DE VEGETAŢIE DIN HAWAII?

Vântul puternic provocat de uraganul Dora, aflat la sute de kilometri sud-vest de Insulele Hawaii, în Oceanul Pacific, au alimentat flăcările în tot statul american, spun oficialii.

Pe lângă Dora, un sistem de presiune joasă aflat la vest, în apropiere de Japonia, contribuie, de asemenea, la vânturile puternice şi susţinute.

Vegetaţia uscată este, de asemenea, un factor care contribuie la extinderea rapidă a flăcărilor.

Răspândirea plantelor sălbatice autohtone, cum ar fi iarba de Guineea, în zone de foste terenuri agricole şi în păduri, a dus la acumularea unor cantităţi mari de materiale mici, uşor inflamabile, care cresc riscul şi gravitatea incendiilor. Astfel de ierburi reprezintă 26% din vegetaţia din Hawaii, potrivit lui Pickett.

UNDE SUNT INCENDIILE? CÂT DE BINE SUNT CONTROLATE?

Incendiile au provocat distrugeri pe scară largă în Lahaina, oraşul-staţiune balneară cu aproximativ 13.000 de locuitori din nord-vestul insulei Maui, care a fost cândva un centru de vânătoare de balene şi capitala Regatului Hawaii, iar acum atrage 2 milioane de turişti pe an.

Începând de joi seara, incendiul din Lahaina era izolat în proporţie de 80%, în timp ce incendiul din Pulehu, care arde la est, era izolat în proporţie de 70%. Nu exista o estimare pentru incendiul din Upcountry, în centrul muntos al masivului estic al insulei, a precizat comitatul Maui.

Incendiile au pârjolit, de asemenea, părţi din Insula Mare.

Hawaii este un arhipelag situat la aproximativ 3.200 km vest de partea continentală a SUA. Acesta este format din opt insule principale, inclusiv Hawaii, cunoscută sub numele de Insula Mare. Insula Maui se află la nord-vest de insula Hawaii.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole