joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneO navă de război a Rusiei, distrusă de ucraineni în timp ce...

-

O navă de război a Rusiei, distrusă de ucraineni în timp ce Șoigu îi raporta „tovarășului” Putin victoriile de pe front

Forțele ucrainene au reușit să lovească luni noapte o navă de asalt amfibiu a Rusiei, staționată în portul Feodosia, din estul Crimeei. Pentru a executa această lovitură spectaculoasă au folosit rachete de croazieră Storm Shadow.

Navă care era suspectată că transporta drone explozive Shahed, pe care Rusia le importă din Iran și le folosește masiv în războiul din țara vecină.

Acesta este momentul în care a fost lovită nava de asalt Novocherkask, din clasa Ropucha. Comandantul forțelor aeriene ucrainene le-a multumit piloților și tuturor celor implicați în acțiune.

Cu o lungime de 112 metri, nava de debarcare putea transporta peste 300 de militari, 10 tancuri și 12 transportoare blindate. Era înarmată cu un tun principal de 76 mm, cu lansatoare de proiectile de tip Grad, dar și cu lansatoare de rachete antiaeriene Strela.

Spre deosebire de situații din trecut, când ucrainenii au mai distrus nave ale Flotei Ruse din Marea Neagră, de data asta, Kremlinul a recunoscut pierderea.

Atacul a survenit la doar câteva ore dupa ce ministrul Apărării îi raportase lui Vladimir Putin o reușită a trupelor ruse.

”Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: În urma operațiunilor ofensive, divizia de asalt Yujnaia a eliberat complet așezarea Mariinka, situată la 5 km sud-vest de Donețk.
Vladimir Putin: Serghei Kuzhugetovici, vă felicit pentru acest succes, care are cel puțin două efecte pozitive. Primul este că astfel îndepărtăm unitățile inamice de Donețk. În al doilea rând, rupând această zonă, pe care inamicul a fortificat-o începand din 2014, trupele noastre au acum posibilitatea să ajungă într-o zonă operațională mai largă”.

Armata ucraineană neagă anunțul rușilor, insistând că trupele Kievului sunt în orașul redus la ruine încă de anul trecut.

”Fiul meu îngheață în tranșee în timp ce ticăloșii se îmbogățesc”
Kremlinul are însă mare nevoie să anunțe măcar succese minore. Recent, au răzbătut în spațiul public vocile unor mame și soții ale bărbaților ruși recrutați în septembrie 2022 pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina.

Mesajul lor tranșant către Vladimir Putin este „Adu-ne bărbații înapoi acasă!”. Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani, este unul dintre liderii neoficiali ai acestei mișcări populare, care organizeaza proteste și trimite scrisori deschise.

Maria Andreeva: ”Părerea mea despre acest om (Putin) s-a schimbat în rău. Nu-i pasă de nimeni și de nimic, dar cei 1% dintre ruși care gândesc ca mine nu vor influența nici cu o iotă realegerea lui”.

Mișcarea mamelor și a soțiilor a apărut în septembrie, după ce s-a anunțat că nu va exista o rotație a trupelor în Ucraina, iar acestea se vor întoarce acasă abia după ce operațiunea militară specială se va încheia.

Curajul acestor femei vine din disperare.

Mașa: ”Copiii noștri trebuie să fie înlocuiți, să se poată odihni și ei. Fiul meu îngheață în tranșee, în timp ce ticăloșii se îmbogățesc și își afișează fără jenă traiul de huzur. Asta mă doare”.

Mișcarea botezată ”Put Domoy” – ”Drumul spre casă” a adunat până acum peste 35.000 de membre.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole