sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneOponenții s-au mobilizat împotriva lui Vladimir Putin. Cine se află în spatele...

-

Oponenții s-au mobilizat împotriva lui Vladimir Putin. Cine se află în spatele acțiunilor de subminare a sistemului

Războiul din Ucraina a determinat mai multe grupuri de oponenți să se unească pentru a reuși să îl elimine pe Vladimir Putin de la putere. În timp ce unele persoane sunt extrem de vocale, altele preferă să rămână în tăcere și să acționeze. Cine se află în spatele acțiunilor de subminare a regimului lui Putin.

Armata Națională Republicană (ANR) a început să devină cunoscută după invazia Rusiei în Ucraina. Pe seama acesteia au fost puse o serie de sabotaje și atacuri asupra centrelor de înrolare și asupra unor depozite de muniție. Despre această grupare se știu extrem de puține informații, iar asupra ei a planat îndoiala că ar exista. Cu toate acestea, se pare că ea a căpătat proporții după declanșarea războiului.

Se crede că ANR ar fi în spatele mai multor asasinate ale figurilor pro-Vladimir Putin, dar și responsabilă pentru atacurile cibernetice asupra rețelelor informatice ale corporațiilor rusești majore. Reprezentanții grupării au revendicat responsabilitatea asupra orchestrării atacului cu mașină-capcană. În urma acestuia, jurnalista Daria Dughina, fiica filosofului ultranaționalist Alexandr Dughin, și-a pierdut viața.

Gruparea a susținut, în luna octombrie 2022, că a efectuat un atac cibernetic asupra grupului de soluții IT Technoserv. În urma acestei acțiuni, ANR ar fi obținut documente guvernamentale importante.

„Noi, activiști, militari și politicieni ruși, acum partizani și luptători în cadrul Armatei Naționale Republicane, îi scoatem în afara legii pe provocatorii de război, tâlharii și asupritorii popoarelor Rusiei. Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război, care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens.

Credem că oamenii lăsați fără drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi! Scopul nostru este să oprim distrugerea Rusiei și a vecinilor săi, să oprim activitățile unor oameni de afaceri de la Kremlin care au furat bogăția poporului nostru și comit crime în interiorul și în afara țării. Declarăm oficialii Guvernului Federației Ruse și ai administrațiilor regionale complici ai uzurpatorului. Cei care nu renunță la putere vor fi distruși de noi”, se arată în manifestul grupării, potrivit adevărul.ro.

Legiunea Rusia Liberă și Corpul Voluntarilor Ruși

Aceste două grupuri sunt, de fapt, batalioane de voluntari, formate în mare parte de cetățeni ruși, care au ales să lupte în acest război de partea forțelor Kievului. Majoritatea membrilor acestor două grupări sunt foști militari, care consideră războiul din Ucraina o parte din mașinăria de propagandă a Moscovei. Ei consideră că lupta împotriva propriei armate este singurul mod prin care se pot opune regimului lui Vladimir Putin.

„Am fost șocat de amploarea corupției și a nedreptății care se regăsesc la cel mai înalt nivel [în Rusia’]. Am început să analizez situația politică și economică și mi-am dat seama că trebuie să luptăm împotriva acestui regim… Spălarea creierului durează de zeci de ani.

Este un cancer pe corpul lumii. Luați orice conflict militar din lume – cum ar fi în Siria sau în țările africane – și puteți descoperi de fiecare dată mâna Kremlinului”, declara anul trecut unul din acești voluntari pentru Mail Online.

Fundația Anticorupție

Este cea mai vocală grupare atunci când vorbim despre mișcare de rezistență împotriva lui Vladimir Putin și a războiului din Ucraina. Acest grup a fost înființat în 2011 de Alecsei Navalnîi, pricipalul opozant al președintelui rus, și este unul non-profit. Omul politic a fost acuzat de deturnare de fonduri, despre care se crede că ar fost fabricate pentru a-l împiedica să candideze împotriva lui Putin. În ciuda acuzațiilor, el a candidat la prezidențialele din 2018 însă a fost blocat de instanțele din Moscova, acuzat de delapidare.

În 2020, Alecsei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok și a fost la un pas de moarte. A urmat mai multe tratamente la Berlin, iar apoi a decis să se întoarcă în Rusia, unde a fost arestat. În timp ce acesta se află în spatele gratiilor, grupul înființat de el continuă să distribuie materiale anti-Kremlin. Prin acestea se promovează corupția guvernului rus și clientelismului pe care se bazează conducerea lui Putin și oligarhii.

Rospartizan și February Morning

Aceste două organizații media au fost înființate de deputat rus Ilia Ponomarev, purtătorul de cuvânt al ANR, pentru a promova acțiunile de rezistență împotriva regimului de la Kremlin. Ponomarev a ocupat funcții înainte, însă a părăsit Rusia după ce a fost acuzată de deturnare de fonduri.

Cele două organizații media au fost înființate după invazia în Ucraina din februarie 2022. Rospartizan este un canal de știri pe Telegram, care distribuie informații cu privire la acțiunile de sfidare, precum atacurile de centrele de recrutare militară. February Morning este o televiziune unde sunt difuzate știri anti-Putin și ani-război.

Comitetul anti-război din Rusia

Este un grup alcătuit din persoane importante din Rusia, care au început să lucreze împreună după invazia din Ucraina. Grupul a fost fondat de un fost magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, care a fugit în Londra în 2013.

Printre membri se numără și jucătorul de șah Garry Kasparov, fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov și economistul Serghei Guriev, dar și politicieni, oameni de știință, jurnaliști și antreprenori.

Gruparea se ocupă de strângeri de fonduri pentru ajutor umanitar în Ucraina dar și pentru a sprijini financiar cetățenii ruși care vor să fugă din țară. Ei se concentrează exclusiv pe sprijin umanitar și acțiuni non-violente.

„Nu rușii au început acest război, ci un dictator nebun. Dar este datoria noastră civică să facem tot ce putem pentru a-l opri”, se arată pe site-ul organizației.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole