joi, noiembrie 14, 2024
AcasăExternePoate China să înlocuiască SUA în Orientul Mijlociu?

-

Poate China să înlocuiască SUA în Orientul Mijlociu?

Rolul Chinei în medierea unui progres diplomatic între Arabia Saudită și Iran a atras atenția asupra implicării crescânde a Chinei în Orientul Mijlociu. Întâlnirile au fost găzduite și mediate de China, după ani de încercări nereușite din partea Omanului și a Irakului.

În mod tradițional, China a ezitat să se implice prea mult în conflictele globale, dar încearcă să joace un rol mai important în medierea disputelor prin intermediul Inițiativei pentru Securitate Globală. În plus, China este văzută ca un partener comercial neutru din punct de vedere ideologic, fără un istoric de acțiuni punitive în regiune. Acest lucru a făcut ca multe țări din Orientul Mijlociu să dorească să rămână în grațiile Chinei din motive economice.

Cu toate acestea, în pofida puterii crescânde a Chinei, aceasta nu are încă puterea de a înlocui SUA în Orientul Mijlociu, unde SUA au zeci de baze militare și aliați pe care s-a angajat să îi apere. Influența SUA a scăzut în regiune din cauza deciziei sale de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul, a relației sale intermitente cu Arabia Saudită, precum și a ocupației îndelungate și a retragerii haotice din Irak și Afganistan. De asemenea, politica internă a distras atenția SUA, iar în rândul publicului american există o îngrijorare tot mai mare cu privire la rolul țării ca polițist global. Deocamdată, China poate beneficia de o
influență diplomatică și economică extinsă, lăsând în același timp SUA să continue să conducă în ceea ce privește preocupările de securitate din regiune.

China s-a impus ca un partener vital pentru țările din Orientul Mijlociu, aceasta fiind principalul partener comercial al Arabiei Saudite și al Iranului, cel mai mare cumpărător de petrol de la cele două națiuni și cel mai mare investitor din regiune, care a investit peste 273 de miliarde de dolari între 2005 și 2022. China a consolidat și mai mult aceste relații prin semnarea unui acord de cooperare pe 25 de ani cu Iranul în 2021 și a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Arabia Saudită în 2022. Inițiativa masivă „Belt and Road Initiative”, lansată în 2013, a contribuit, de asemenea, la bunăvoința Chinei, aceasta cumpărând petrol din Irak, gaze din Qatar și exportând arme în Algeria, Maroc, Turcia, Egipt și Arabia Saudită,
printre altele.

Progresele rapide ale Chinei în domeniul tehnologiei de ultimă oră din ultimii ani înseamnă că aceasta poate oferi acces la servicii precum conectivitatea 5G prin intermediul unor companii precum Huawei. În plus, Beijingul este văzut ca un partener comercial neutru din punct de vedere ideologic, care menține o politică de neamestec în problemele interne ale țărilor din Orientul Mijlociu, ceea ce îl face un mediator mai puțin controversat decât țări precum SUA. SUA, în schimb, sunt asociate cu o anumită cauză, cum ar fi relația strânsă cu Israelul, și au un istoric de acțiuni punitive în regiune.

În concluzie, implicarea tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu a atras atenția, rolul său în medierea progresului diplomatic dintre Arabia Saudită și Iran fiind un semnificativ stâlp de susținere. Deși influența Chinei în regiune este în creștere, aceasta nu are capacitatea de a înlocui SUA în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, influența sa diplomatică și economică tot mai mare în regiune va continua probabil să se extindă, iar China ar putea juca un rol mai important în medierea disputelor prin intermediul Inițiativei pentru securitate globală, potrivit aljazeera.com.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole