sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExternePolonia masează trupe la granița cu Belarus. Prezența Wagner a alertat Varșovia

-

Polonia masează trupe la granița cu Belarus. Prezența Wagner a alertat Varșovia

Polonia a decis să mute mai multe trupe militare din vestul țării în est, chiar la granița cu Belarus. Autoritățile de la Varșovia se tem că prezența mercenarilor Wagner în Belarus ar putea reprezenta o amenințare.

Secretarul Comitetului de Securitate din Polonia, Zbigniew Hoffmannm, a declarat că antrenamentele sau exercițiile comune dintre forțele armate ale Belarusului și mercenarii Wagner reprezintă cu siguranță „o provocare” pentru țara sa. Astfel, autoritățile din Polonia au decis miercuri, 19 iulie, ca mai multe trupe militare din vestul țării să fie mutate în est, la granița cu Belarus.

„Antrenamentele sau exerciţiile comune între armata belarusă şi grupul Wagner sunt, fără îndoială, o provocare. Comitetul a analizat posibilele ameninţări, cum ar fi dislocarea unităţilor Grupului Wagner. Prin urmare, ministrul apărării naţionale, preşedintele Comitetului, Mariusz Blaszczak, a decis să mute formaţiunile noastre militare din vestul în estul Poloniei”, a declarat Zbigniew Hoffmannm.

Mercenarii Wagner au ajuns în Belarus

Ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blasczak, a anunțat încă de la începutul lunii iulie că în jur de 1.000 de soldați au fost mutați din estul țării. De asemenea, autoritățile de la Varșovia au transmis că vor trimite aproximativ 500 de polițști pentru ca securitatea de la granița cu Belarus să fie consolidată. Polonia se teme că prezența mercenarilor Wagner în Belarus ar reprezenta o amenințare.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, le-a urat bun venit mercenarilor săi în Belarus miercuri, 19 iulie, prin intermediul unei înregistrări video. Oligarhul rus le-a spus acestora că nu vor mai lua parte pentru un moment la războiul din Ucraina, dar le-a ordonat să își adune puterile pentru Africa. Mercenarii Wagner vor antrena în perioada următoare armata din Belarus.

Reprezentanții Ministerului Apărării de la Minsk au transmis joi, 20 iulie, că mercenarii grupului lui Prigojin au început să antreneze forţele speciale belaruse într-un poligon militar situat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia. Este important de precizat că persoanele care locuiesc în apropiere de granița Poloniei cu Belarusul au spus că au auzit tiruri și elicoptere în ultimele zile. Astfel, temerile că războiul din Ucraina ar putea să se extindă și în țara lor au crescut, informează Reuters.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole