duminică, iulie 21, 2024
AcasăExternePotrivit declarațiilor unui ministru, Polonia a reușit să anihileze o rețea rusească...

-

Potrivit declarațiilor unui ministru, Polonia a reușit să anihileze o rețea rusească de spionaj

Joi, ministrul (polonez) de interne a declarat că Polonia a anihilat o rețea rusească de spionaj care opera în această țară și a reținut nouă persoane care, potrivit declarațiilor sale, pregăteau acțiuni de sabotaj și controlau liniile feroviare spre Ucraina.

Aliată a Ucrainei și totodată un avanpost al livrărilor de armament destinate forțelor armate ale Kievului, Polonia susține că a fost deseori ținta eforturilor rușilor de a destabiliza țara.

În ultimele zile, Biroul de Securitate Internă din Polonia a reținut nouă persoane suspectate că ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești, a declarat Mariusz Kaminski la o conferință de presă.

Suspecții erau străini aflați în estul Poloniei.

„Suspecții aveau activități de informații împotriva Poloniei și pregăteau acțiuni de sabotaj la cererea serviciilor de informații rusești”, a mai spus el.

Kaminski a mai spus că șase dintre persoanele reținute au fost acuzate de spionaj în serviciul Rusiei și de participare într-un grup de crimă organizată. Procedurile împotriva celorlalte trei persoane reținute miercuri sunt în curs de desfășurare, a mai adăugat el.

Președintele polonez s-a întâlnit cu directorul CIA

Biroul de Securitate Internă a confiscat camere video, aparatură electronică, precum și transmițătoare GPS, care fuseseră montate pe mijloace de transport spre ucraina, a subliniat Kaminski.

Grupul primise ordin să inițeze și acțiuni de propagandă menite să destabilizeze relațiile dintre Polonia și Ucraina, oamenii fiind plătiți pentru acțiunile lor, a mai subliniat el.

Declarația lui Kaminski survine după ce, miercuri, postul de radio privat RMF FM a transmis că serviciile poloneze de securitate reținuseră șase persoane suspectate de spionaj în serviciul Rusiei. Potrivit postului RMF, camerele au fost descoperite în apropierea aeroporului Jasionka, de lângă Rzesznow, o localitate devenită punctul de transfer pentru armele și munițiile destinate Ucrainei.

Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns. Potrivit biroului prezidențial, cei doi au discutat probleme legate de situația securității.

Mai multe țări europene au expulzat o serie de diplomați ruși suspectați de spionaj după ce războiul din Ucraina a făcut ca relațiile Moscovei cu Uniunea Europeană să ajungă la cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit usnews.com

În februarie, un cetățean rus, care, de mai mulți ani, locuia și făcea afaceri în Polonia, a fost acuzat de spioaj în serviciul Rusiei în perioada 2015 – aprile 2022.

(Traducerea Rador)

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole