duminică, iulie 21, 2024
AcasăPoliticPreședintele Klaus Iohannis ar putea fi profesor la Brukenthal

-

Președintele Klaus Iohannis ar putea fi profesor la Brukenthal

Președintele Iohannis se află printre cei care își pot păstra un post de profesor titular, pe perioada mandatului/funcției.

Deși în proiectul precedent al lui Sorin Cîmpeanu, președintele României nu apărea menționat și nici în actuala lege a Educației nr 1/2011, din 2014, anul alegerii sale, președintele ține rezervat un post de profesor titular de fizică la Colegiul Național „Samuel Von Bruckenthal”.

În 1997 când a devenit primar, acesta s-a suspendat din post și deși actuala lege nu i-ar permite președintelui să țină acest post rezervat, proiectul Ligiei Deca susține altceva și anume că:
„Art. 179 (1) Președintele României, persoanele alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației, precum și cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului, care au calitatea de cadre didactice titulare, angajate cu contract pe perioadă nedeterminată, au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcția de prefect, subprefect, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, primar, viceprimar, precum și cadrelor didactice trecute în funcții de conducere, de îndrumare și control în sistemul de învățământ, de cultură, de tineret și sport, în funcții de conducere, de îndrumare și control în birourile județene ale ARACIIP. De aceleași drepturi beneficiază și cadrele didactice numite ca personal de conducere sau în funcții de specialitate numite la CNFDCD și în structurile județene ale acestuia, la comisiile și agențiile din subordinea Administrației Prezidențiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educației, după caz”.

Iată ce prevede actuala Lege a Educației Naționale:
„Articolul 255 (1) Cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specificeîn aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației și Cercetării, precum și cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții”.

O anchetă recentă Recorder.ro semnala rezervarea unui post pe o perioadă de 25 de ani, însă după ce au solicitat un răspuns de la Administrația Prezidențială, le-a fost transmis un răspuns scurt cum că „rezervarea catedrei de către Președintele României este conformă cu prevederile legale”.

Articole SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Articole