duminică, iulie 21, 2024
AcasăEconomicPreţurile petrolului au scăzut vineri şi au înregistrat un declin pe ansamblul...

-

Preţurile petrolului au scăzut vineri şi au înregistrat un declin pe ansamblul săptămânii

Într-o a doua zi consecutivă de pierderi, ţiţeiul Brent a scăzut cu 53 de cenţi, sau cu 0,7%, până la 73,61 dolari pe baril.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 63 de cenţi, sau cu 1%, la 68,86 de dolari pe baril.

Joi, preţul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 3 dolari pe baril, după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor peste aşteptări, cu o jumătate de punct procentual.

Băncile centrale din Norvegia şi Elveţia au majorat şi ele ratele dobânzilor.

De asemenea, a crescut probabilitatea unor noi creşteri ale dobânzii de politică monetară din SUA. Preşedintele Băncii Rezervei Federale din San Francisco, Mary Daly, a declarat că încă două majorări ale ratelor dobânzilor în acest an reprezintă o proiecţie ”foarte rezonabilă”.

”Se pare că există un tip de comerţ cu ţiţei ”de retragere din cauza riscurilor”, declanşat de creşterile dobânzii cheie în UE şi de cifrele dezamăgitoare ale stimulentelor din China”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial.

Creşterea dobânzii cheie de către Banca Angliei a declanşat lichidarea fondurilor, iar producătorii de energie trec la o mentalitate de ”hedge now” (protejare acum), a adăugat Kissler.

Ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut pentru întreprinderi şi consumatori, ceea ce ar putea încetini creşterea economică şi ar putea reduce cererea de petrol.

Aversiunea la risc în rândul investitorilor a sporit, de asemenea, valoarea dolarului american, care presează preţurile petrolului, făcând marfa mai scumpă pentru alţi deţinători de valută.

Activitatea de afaceri din SUA a scăzut, de asemenea, în iunie, la un minim al ultimelor trei luni, deoarece creşterea serviciilor a încetinit pentru prima dată în acest an şi s-a adâncit contracţia din sectorul de producţie, au arătat datele sondajului.

Principalii indici ai Wall Street-ului au scăzut, în timp ce preţurile aurului au consemnat cel mai mare declin săptămânal de la începutul lunii februarie.

Redresarea economică promiţătoare a Chinei a încetinit în ultimele câteva luni, cu date sub aşteptări privind consumul, producţia şi piaţa imobiliară.

 

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole