Potrivit şefului companiei, Armin Papperger, o fabrică ar putea fi înfiinţată în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro şi ar putea produce anual până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther.
Papperger a descris discuţiile cu guvernul ucrainean drept „promiţătoare”, adăugând că speră într-o decizie „în următoarele două luni”.
Ucraina are nevoie de 600 până la 800 de tancuri pentru a câştiga împotriva forţelor ruse, de unde şi nevoia de a produce rapid noi tancuri, potrivit lui Papperger, scrie AFP.
„Chiar dacă Germania ar pune la dispoziţie (Ucrainei) cele 300 de tancuri Leopard 2 ale Bundeswehr, acest lucru ar fi în mod clar insuficient”.
După ce a amânat mult timp, cancelarul Olaf Scholz a dat undă verde la sfârşitul lunii ianuarie trimiterii în Ucraina a tancurilor Leopard, navă amiral a armamentului german.
Berlinul, care vrea să furnizeze în total 18 tancuri Leopard 2A6 din stocurile Bundeswehr, coordonează o coaliţie de ţări al cărei obiectiv este să trimită două batalioane de 31 de Leopard la Kiev şi la care participă între altele Suedia, Finlanda, Portugalia sau Polonia.
La rândul său, industriaşul Rheinmetall ar trebui să poată strânge aproape 250 de tancuri ca parte a ajutorului militar pentru Ucraina, dintre care multe vor merge în Republica Cehă şi Slovacia pentru a înlocui transportul lor anterior la Kiev de vehicule blindate de fabricaţie rusă. Unele vor merge la Bundeswehr, altele în Ucraina, a spus Papperger.