joi, iunie 13, 2024
AcasăPoliticPromisiuni fără număr de la AUR. George Simion vinde iluzii alegătorilor

-

Promisiuni fără număr de la AUR. George Simion vinde iluzii alegătorilor

Promisiuni fără număr de la AUR. Partidul condus de George Simion a crescut, în ultimii ani, pe fondul nemulțumirilor legate de guvernarea PSD – PNL. Acest lucru nu mai pare suficient pentru a obține un rezultat bun la alegerile viitoare. Drept urmare, cei de la AUR sunt dispuși să promită câte în lună și în stele. Iar astfel speră că vor atrage suficienți alegători cât să aibă un cuvânt de spus și după alegeri.

Promisiuni fără număr de la AUR. George Simion vinde iluzii alegătorilor

Promisiuni fără număr de la AUR, prin programul de guvernare. Măsurile propuse de colegii lui George Simion nu par să țină cont de realitate. Singurul scop în care au fost concepute pare a fi acela de a atrage cât mai mulți simpatizanți și votanți. AUR propune măriri de alocații, burse, creșteri salariale, dar și multe altele care nu ar trece controlul de constituționalitate al CCR.

Simțind, spre deosebire de PSD și PNL, care este trendul în societate, AUR propune impozitarea pensiilor speciale cu 90%. Acest lucru doar în situația în care valoarea lor depășesc salariul președintelui țării. De altfel, George Simion nu este tocmai interesat să taie prea mult din aceste venituri. Mulți dintre simpatizanții săi provin din foști lucrători ai structurilor de forță. Iar aceștia nu ar fi de acord că li se reducă veniturile.

„Pensiile speciale aflate în plată cu venituri lunare cumulate mai mari decât salariul președintelui țării se va impozita cu 90% partea care depășește salariul președintelui și care nu este bazată pe contributivitate“, se arată în programul AUR.

O astfel de măsură este lovită din start de nulitate. Curtea Constituțională a stabilit că nu pot fi supraimpozitate pensiile speciale deoarece s-ar ajunge la o confiscare.

Promisiuni fără număr de la AUR. Pensionare doar la termen

AUR mai vrea să elimine pensionările înainte de vârsta standard legală. Conform programului electoral nimeni nu ar trebui să se pensioneze înainte de 65 de ani (bărbații) şi 63 de ani (femeile). În această categorie intră nu doar pensionarii speciali, pe care îi vizează propunerea. Și lucrătorii din grupa a II-a de muncă au dreptul să se pensioneze înainte de termen, cu zece ani.

Acestea sunt persoane care au lucrat cu radiații ionizante, vopsitorii, în sudură, elemente pirotehnice, diferite uzine chimic sau metalurgice etc. Sunt meserii unde sănătatea este pusă în pericol.

Pe de altă parte, AUR susține că nu va permite creșterea vârstei de pensionare mai mult decât este în prezent.

Mai puțini parlamentari? Cu cât mai mulți, cu atât mai bine

AUR a preluat o propunere din perioada lui Traian Băsescu, validată chiar printr-un referendum popular. Este vorba despre reducerea numărului de parlamentari la 300. Nu este o promisiune nouă. Au mai vehiculat-o și alții, în trecut, însă nimeni nu a pus-o în practică.

Pe de altă parte, această propunere contravine unei initiative legislative semnate de George Simion (președintele partidului) și Claudiu Târziu (liderul senatorilor AUR). Cei doi au depus un proiect prin care cer să crească numărul deputaților și senatorilor de diaspora la 120. În prezent, numărul lor este de 6.

În acest caz AUR se dovedește inconsecvent. Pe de-o parte, din vorbe, vrea să reducă numărul de parlamentari. În fapt, prin demersurile pe care le face intenționează să-l crească.

Promisiuni fără număr de la AUR. Măriri de alocații cu până la 500%

AUR propune, la guvernare, majorări de salarii cu 500%, scopul fiind evident de a-și atrage alegătorii nemulțumiți de veniturile lor. Este o promisiune similară cu cea făcută de Dan Diaconescu care spunea că va da cite 10.000 de euro fiecărui român.

Partidul lui Simion dă asigurări că va crește alocațiile copiilor la un sfert din salariul minim pe economie. Creșterea ar fi, în acest an, de la 256 de lei (alocația pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani), la 750 de lei. În cazul copiilor cu vârste sub doi ani, creșterea ar fi ceva mai puțin consistentă, nivelul acesteia fiind de 631 de lei. Practic, ar fi creștere de aproape 500% a alocațiilor.

Nici beneficiarii de burse sociale nu sunt uitați. Valoarea, în cazul acestora va crește tot la un sfert din salariul minim. De la 200 de lei, ar ajunge tot la 750 de lei, o creștere peste 300%.

În cazul angajați se promite reducerea taxelor și a contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurări sociale și sănătate până la un nivel maxim cumulat de 25% din salariu, pentru primii 5.000 de lei din salariul brut. În prezent, 45% din muncă e taxată (CAS – 25%, CASS – 10% și impozit pe venit – 10%).

AUR promite beneficii pentru toți

AUR propune extinderea sistemului de vouchere de vacanță și în mediul privat. Există, însă, o propunere legislativă în acest sens. Partidul spune că, în acest fel, încurajează turismul autohton.

Promisiunea nu dă detalii despre sursa de finanțare pentru aceste vouchere de vacanță. Mai mult, AUR introduce o restricție. Bonurile vor putea fi utilizate dar numai în perioada de extrasezon. Când, de regulă, oamenii nu prea merg în vacanță.

Pentru familiile cu trei sau mai mulți copii, AUR promite împrumuturi cu dobândă subvenționată. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de locuințe, autoturisme. În plus oamenii lui Simion vin și cu scutiri la impozite pe autovehicule, terenuri și locuințe, dacă valoarea lor nu depășește 500.000 de lei.

Promisiuni fără număr de la AUR. Naționalizare, cuvântul de ordine

În plan economic, partidul lui George Simion propune naționalizarea OMV – Petrom, dar și a altor companii strategice. Acest lucru s-ar face prin recuperarea pachetelor majoritare, de către statul român.

„Pachetele majoritare de acțiuni OMV-Petrom și ale altor companii strategice vor fi recuperate treptat, prin intermediul unei despăgubiri corecte, după ce se va verifica îndeplinirea tuturor obligațiilor contractuale, inclusiv a celor de la vânzare“, arată programul AUR.

AUR vrea ca exportul unor resurse, fără să spună care, să fie interzis temporar. Iar prelucrarea materiilor prime să se facă, obligatoriu, în țară. Partidul are și pentru agenții economici ceva, în traistă. În cazul acestora reglementările de control ar trebui reduse, spun colegii lui Simion.

„Reducem presiunea asupra mediului de afaceri. Instituțiile statului nu vor putea controla mai mult de o dată pe an același agent economic, în lipsa constatării unor nereguli“, vor cei de la AUR, conform unei analize Adevărul.

Modelul Mazăre pe Litoral

În schimb, după modelul Radu Mazăre, Simion și tovarășii își propun să transforme Litoralul Mării Negre într-un fel de Dubai.

„Susținem realizarea de insule și peninsule artificiale prin acceptarea de investiții private în zona Mării Negre (precum în Dubai)“, arată programul de guvernare al AUR.

AUR vrea să încurajeze sportul de masă, iar pentru aceasta propune reînvierea competiției comuniste Daciada.

Promisiuni fără număr are Schengenul în buzunar

În programul de guvernare, AUR vrea să „impună” respectarea tratatelor în vigoare de către partenerii europeni și euro-atlantici. De asemenea, vor să „impună” și recunoașterea rolului României ca aliat și stat membru cu drepturi egale.

Nu este clar cum vor impune acest lucru. Poate folosindu-se de agresivitatea parlamentarilor săi, recunoscută.

AUR mai promite și aderarea la Schengen, deși relațiile sale politice la nivel european sunt sunt foarte slabe.

George Simion se credea Viktor Orban al României

George Simion este mai apropiat, așa cum a declarat, recent, de Viktor Orban și politicile sale antieuropene. El a declarat, într-un interviu că AUR se regăsește în multe dintre ideile promovate de premierul autoritarist de la Budapesta. De altfel, în 2021, Simion se compara cu Viktor Orban și spunea că partidul său are aceeași ideologie ca si Fidesz-ul maghiar.

„Sunt Viktor Orban al României, pentru că AUR și Fidesz au aceeași ideologie. (…) Pentru noi are o valoare de model însuși Fidesz, deoarece susține păstrarea rădăcinilor creștine ale Europei”, spunea Simion, în 2021, conform Digi FM.

Între timp și-a mai nuanțat poziția, în condițiile în care astfel de comparații nu sunt văzute cu ochi buni de români. Apropierea lui Orban de Vladimir Putin și susținerea revendicărilor acestuia în Ucraina, îi face pe români suspicioși la orice politician care se revendică din liderul autocrat de la Budapesta. Iar George Simion a preferat să-și treacă sub tăcere simpatiile politice.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole