Cu 19 zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, președintele Vladimir Putin a aprobat lansarea în spațiu a unui nou satelit experimental, numit Cosmos-2553.
Doi ani mai târziu, Wall Street Journal raportează că serviciile secrete americane consideră dispozitivul o armă nucleară anti-satelit, capabilă să amenințe securitatea SUA și a coaliției occidentale, relatează notizie.virgilio.it.
Cosmos-2553 este o armă antinucleară capabilă să distrugă zeci (sau poate chiar sute) de sateliți pe orbită. O operațiune care ar fi capabilă să distrugă rețelele de comunicații occidentale și ar putea face diferența în izbucnirea unui posibil conflict.
În februarie 2024, congresmanul american de la fracțiunea republicană Mike Turner și-a declarat îngrijorarea cu privire la arsenalul nuclear secret al Rusiei: „este criza rachetelor cubaneze dusă în spațiu”.
La acea vreme, guvernul lui Joe Biden a redus temerile lui Turner, afirmând că armele Moscovei (incluzând, prin urmare, Cosmos-2553) ar reprezenta o amenințare „serioasă, dar nu imediată”.
Vladimir Putin a negat ulterior acuzațiile, subliniind că Rusia este „categoric împotriva instalării de arme nucleare în spațiu”.
Riscurile unei arme nucleare spațiale
În acest moment, surse de spionaj din SUA spun pentru Wall Street Journal că dispozitivul Cosmos-2553 nu este echipat cu un focos atomic. Dar dacă ar fi echipat, ar fi capabil să distrugă numeroșii sateliți care orbitează la joasă altitudine în jurul Pământului.
În prezent, pe orbita unde se află dispozitivul rusesc se află 6.700 de sateliți aparținând companiilor private și guvernamentale americane. 780 este numărul de sateliți chinezi.
Unii dintre acești sateliți au jucat un rol cheie în acordarea de sprijin Ucrainei împotriva atacurilor de la Moscova în ultimii doi ani.
O explozie atomică în acea zonă ar fi capabilă să provoace o întrerupere a activităților de comunicații și supraveghere video mai bine de un an.