joi, iunie 13, 2024
AcasăExternePutin, „trădat” de Erdogan. Turcia dă undă verde pentru ca Suedia să...

-

Putin, „trădat” de Erdogan. Turcia dă undă verde pentru ca Suedia să se alăture NATO

Vladimir Putin a fost „trădat” de președintele Turciei Erdogan care a dat undă verde pentru ca Suedia să se alăture NATO:

Suedia a cerut să se alăture NATO, urmare a agresiunei lui Putin împotriva Ucrainei. Erdogan, ultimul care se împotrivea, și-a dat acordul.

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat marţi protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 19 luni de suspans, a declarat un deputat turc opoziţiei, Utku Cakirozer (CHP), relatează AFP şi Reuters.

Textul acordului urmează să fie transmis Adunării Naţionale Plenare pentru intrarea definitivă a ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică, într-un moment care nu a fost încă precizat, arată Agerpres.

Putin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a înlăturat unul dintre ultimele obstacole care împiedica Suedia să adere la NATO, trimițând, încă din octombrie, spre ratificare parlamentului un proiect de lege, care aprobă aderarea.

Putin, „trădat” de Erdogan. Turcia dă undă verde pentru ca Suedia să se alăture NATO

Evoluţia a fost în conformitate cu angajamentul pe care Erdogan l-a luat față de NATO, la summitul din iulie, când a spus că va trimite proiectul de lege parlamentului, pentru ratificare, când parlamentul va intra în sesiune, în octombrie.

În iulie, preşedintele turc a reiterat că unda verde turcă a aderării Suediei la NATO depinde de ”realizarea punctelor înscrise în Acordul tripartit” semnat la summitul NATO la Madrid, anul trecut, de către Turcia, Suedia şi Finlanda.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole