luni, mai 20, 2024
AcasăEconomicRaport. Performanțe remarcabile pentru băncile europene în 2022: record în ceea ce...

-

Raport. Performanțe remarcabile pentru băncile europene în 2022: record în ceea ce privește venitul per client și productivitatea per angajat

Anul 2022 a reprezentat un punct de referință pentru băncile europene, fiind marcat de performanțe remarcabile. Creșterea ratelor dobânzilor a oferit un impuls semnificativ care a sporit veniturile acestora în general, arată raportul „European Retail Banking Radar”, realizat de compania globală de consultanță în management Kearney, care se concentrează pe evaluarea performanțelor a 89 de bănci de retail active în 21 de țări.
În fața condițiilor macroeconomice incerte și a presiunilor inflaționiste continue, cercetarea a constatat că gestionarea costurilor, investițiile în digitalizare și menținerea încrederii clienților sunt esențiale pentru menținerea performanței băncilor în 2023.
Venitul per client atinge €650 EUR, cel mai înalt nivel din 2015 până acum. În cadrul celor mai mari economii europene, Marea Britanie se remarcă prin cea mai ridicata creștere, cu un procent de 16.5% comparativ cu 3.8% in Franța, 3.5% în Germania și 4.6% în Italia. Europa de Est a înregistrat de asemenea o creștere solidă de circa 18.7%.
În ultimii 15 ani, productivitatea a înregistrat creșteri dramatice; creșterea în ceea ce privește productivitatea per angajat, aproape dublându-se (197%) față de nivelul înregistrat în anul 2008, și productivitatea per filială înregistrând o creștere aproape triplă (284%).
Îmbunătățirile în tehnologie și digitalizare au susținut cu siguranță acest salt în productivitate și au permis reducerea amprentei fizice, precum și reducerea numărului de angajați. Numărul total de angajați la băncile europene s-a redus cu 16% între anii 2008 și 2022, iar numărul sucursalelor s-a redus cu 42%. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a tradus într-o bază de cost global mai scăzută, ci a crescut cu 2.3%, ajungând la 188 de miliarde de euro anul trecut.
Totuși, pentru a asigura același succes precum în anul 2022, băncile trebuie să continue să-și concentreze eforturile în limitarea și reducerea costurilor. Această misiune se va dovedi a fi una provocatoare, având în vedere contextul actual, marcat de o inflație semnificativ mai mare decât în orice moment din ultimii 10 ani.
Alte constatări din Europa:

Creșterea veniturilor (7%) a depășit semnificativ volumul de creștere a afacerilor (4%) pentru prima dată în istoria Retail Banking Radar
Proviziile generale de risc ca procent din venit au crescut ușor de la 5% în 2021 la 6,5% în 2022
Profitul total în 2022 a crescut cu 11,9% YoY
Depozitele totale ale clienților au crescut cu 3,7% YoY
Venitul per angajat a crescut cu 10.2% în 2022 YoY

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole