luni, mai 20, 2024
AcasăExterneRăzboi în Ucraina, ziua 410. Rușii se tem de contraofensiva Kievului. Ucraina...

-

Război în Ucraina, ziua 410. Rușii se tem de contraofensiva Kievului. Ucraina încearcă să se apropie de liderii Partidului Republican din SUA

Războiul din Ucraina intră într-o nouă zi, cea cu numărul 410. Luptele dintre apărătorii ucraineni și trupele rusești se duc în continuare în zona orașului Bahmut. Forțele rusești încearcă să preia „controlul total” al orașului cheie, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Lîman, rămân cele mai fierbinți puncte ale conflictului din acest moment. Documente secrete obținute de spionajul american arată că Rusia se teme de contraofensiva pregătită de Ucraina De altfel, se pregătesc evacuări din Peninsula Crimeea, în condițiile în care luptele s-ar putea extinde până acolo. Pe de altă parte, regimul politic de la Kiev încearcă săse împrietenească cu politicienii republicani, în eventualitatea unei schimbări politice la alegerile de anul viitor.

Război în Ucraina, ziua 410. Armata rusă se pregătește pentru contraofensiva ucraieană și formează companii de luptă numite „Storm-Z”. Rușii iau în considerare un război cu bătălii urbane pentru clădiri și preluarea controlului în orașele pe care le dețin în teritoriul ocupat. Institutul pentru Studierea Războiului din Washington, arată că trupele nou recrutate, formate din rezerviști vor fi trimise în prima linie.

Fiecare companie este formată din o sută de oameni și are drept sarcină să ducă lupta în orașe și în zone dificile. Acestea trebuie să captureze și să păstreze obiective importante, cum ar fi puncte de sprijin și comandă, precum și noduri de comunicare.

Analiştii cred că aceste companii vor fi desfăşurate de-a lungul liniei de front Avdiivka – Doneţk, însă există îndoieli legat de capacitatea acestora de a-și atinge obiectivele. Există o operațiune ofensivă continuă fără succes a trupelor ruse din Districtul Militar de Sud.

„Eficacitatea acțiunilor acestor unități este îndoielnică, deoarece beneficiază doar de 10-15 zile de antrenament accelerat”, spun analiștii ISW.

Or, în opinia acestora, este prea puțin pentru a învăța acești militari să îndeplinească sarcini complexe și să obțină coerența luptei.

Război în Ucraina, ziua 410. Rușii au săpat o tranșee lungă de 70 km

În acest context, ISW arată că presupusa scurgere de documente de război clasificate ale spionajului american evidențiază teama rușilor față de viitoarea contraofensivă pornită de Ucraina. Bloggerii militari ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la conținutul documentelor. Ei au subliniat teama față de viitoarea contraofensivă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

„În timp ce mai mulți bloggeri militari ruși proeminenți au respins imediat validitatea documentelor și au sugerat că acestea sunt falsuri, ei s-au fixat pe posibilitatea ca documentele publicate să fie dezinformări menite să deruteze și să inducă în eroare comandamentul militar rus”, a scris ISW.

Totuși, armata rusă a săpat un șanț uriaș, de 70 km lungime, în direcția Zaporojie, la care lucrează de mai bine de șase luni. Structura a fost observată cu ajutorul satelitului Sentinel-2. Construcția mega-tranșeei a fost începută de ruși în septembrie 2022, iar aici au lucrat și muncitori străini. Construcția începe la periferia de sud-vest a orașului Melitopol și se termină înainte de Berdiansk.

Potrivit experților militari, în direcția Melitopol se va concentra principala lovitură a unei contraofensive de amploare, așteptată în câteva săptămâni. Una dintre principalele sarcini ar trebui să fie, probabil, ieșirea trupelor ucrainene pe coasta Mării Azov, ceea ce va face posibilă distrugerea podului Crimeea și începerea operațiunii de eliberare a peninsulei.

Război în Ucraina, ziua 410. Rusia vrea să evacueze civilii din zonele ocupate

Rusia a intensificat pregătirile pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei către Crimeea la sfârșitul lunii. Anunțul a fost făcut de reprezentanții armatei Ucrainei.

Într-o postare pe Telegram, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că oficialii instalați de Rusia au organizat un „sondaj al populației locale” în orașele Melitopol, Zaporojie și Skadovsk din Herson. Acesta a afirmat că „prezența unui pașaport rusesc, înregistrarea și nivelul de educație” au fost verificate în cadrul anchetei.

„Există o plecare periodică a autobuzelor cu cei care doresc să se evacueze”, a precizat Statul Major General.

Rușii răspândesc informații potrivit cărora evacuarea forțată a populației civile va începe la sfârșitul lunii aprilie. În prezent, Rusia ocupă zona de pe malul estic al râului Nipru, în Herson, și cea mai mare parte a regiunii Zaporojie.

Război, în Ucraina insistă să primească avioane F-16

Forțele Aeriene Ucrainene susțin că folosirea de Rusia a bombelor ghidate impune furnizarea de avioane F-16 pentru a face față acestor atacuri. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat că forțele rusești folosesc bombe de 500 de kilograme, foarte explozive.

Dispozitivele au fost modificare, susține oficialul ucrainean cu aripi și sisteme de ghidare elementare pentru a permite avioanelor rusești să lovească din afara razei de acțiune a apărării aeriene a Ucrainei.

În acest context, operatorul de stat al rețelei electrice Ukrenergo a raportat că forțele ruse au folosit peste 1.200 de rachete și drone kamikaze pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei. Este vorba despre atacurile care au fost declanșat începând cu luna octombrie, potrivit Kyiv Independent.

Atacurile au ucis zeci de persoane și au forțat autoritățile să impună opriri ale energiei electrice.

Potrivit raportului, aproximativ 250 de rachete și drone au lovit infrastructura Ukernergo, provocând un deficit de energie. PNUD și Serviciul de Securitate al Ucrainei estimează că este nevoie de 1 miliard de dolari în 2023 pentru a restabili infrastructura energetică.

Rușii schimbă rublele pe euro și dolari

Locuitorii orașului Sankt Petersburg au făcut cozi la bănci și la casele de schimb valutar. Aceștia sunt îngrijorați de prăbușirea monedei naționale, rubla, și au alergat să-și schimbe economiile în dolari și euro.

Dolarul se tranzacționează la 83 de ruble, în timp ce euro a ajuns la 91 de ruble, pentru prima dată din aprilie anul trecut.

Rubla rusă s-a prăbușit în fiecare zi din săptămâna trecută. Rușii nu mai au încredere în asigurările pe care le dau autoritățile de la Moscova. Oficialii de la Kremlin încearcă să prevină panica spunând că rubvla se va aprecia și se va stabiliza odată ce a crescut prețul petrolului.

Războiul din Ucraina
Război în Ucraina, ziua 410. Rușii se tem de contraofensiva Kievului. Ucraina încearcă să se apropie de liderii Partidului Republican din SUA

Ucraina încearcă să obțină sprijinul Partidului Republican

Ucraina încearcă să obţină sprijin în cadrul Partidului Republican din SUA. Demersul Kievului vine în contextul în care cei doi lideri de dreapta favoriţi pentru nominalizarea prezidenţială, Donald Trump şi Ron DeSantis, s-au distanţat de cauza ucraineană, scrie sâmbătă EFE. Analiştii consultaţi de agenţia spaniolă sunt de acord că rezultatele sunt, deocamdată, modeste.

Kievul primește semnale pozitive de la liderii republicani care susţin ajutorul militar şi economic Ucrainei, dar nu reuşeşte să ajungă la cele mai reticente secţiuni ale partidului. Există temeri că aceștia vor compromite poziţia pro-ucraineană a SUA în cazul în care Casă Albă va fi câștigată de un lider republican după alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Din păcate, problema Ucrainei a fost enorm politizată în cadrul Partidului Republican şi este folosită în unele sectoare în mod negativ. Îndrăznesc să spun că există o isterie la scară largă în unele segmente ale partidului”, a declarat Volodimir Dubovîk, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Naţională Mecinikov din Odesa, invitat la mai multe universităţi din SUA.

Şeful statului ucrainean l-a invitat pe preşedintele Camerei

Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, să viziteze Kievul şi să vadă direct „cum lucrăm” şi „pentru ce luptăm”. McCarthy, care a cerut în repetate rânduri un control mai strict asupra ajutorului financiar şi militar acordat Ucrainei, a refuzat invitaţia. El a insistat că Kievul nu ar trebui să primească „cecuri în alb”.

„Nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege ce este un cec în alb şi ce nu este”, a spus el.

Congresmenii şi senatorii republicani susţin în mod covârşitor trimiterea de ajutor în Ucraina, dar sunt voci din cadrul partidului care se opun acestor demersuri sau care cer limitări. Potrivit unor analişti, răceala lui McCarthy faţă de Zelenski şi declaraţiile guvernatorului Floridei se datorează mai degrabă nevoii de a câştiga sprijin în rândul alegătorilor şi mai puţin scepticismului lor faţă de Ucraina.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole