vineri, noiembrie 8, 2024
AcasăExterneRăzboi la porțile Europei. Statul NATO care își întărește capacitățile militare în...

-

Război la porțile Europei. Statul NATO care își întărește capacitățile militare în fața Rusiei

Finlanda se pregătește pentru un eventual conflict cu Rusia și își pregătește economia de război. Este al doilea stat, din NATO, după Polonia, care își dezvoltă capacitățile militare.

Micuțul stat nordic are o experiență neplăcută cu marele vecin, din anul 1939. Uniunea Sovietică a atacat Finlanda la 30 noiembrie 1939, trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Cunoscut drept Războiul de Iarnă, conflictul s-a încheiat destul de rău pentru Armata Roșie.

Finlanda se pregătește de război

Oficialii de la Helsinki fac pregătiri pentru a nu fi luați prin surprindere de o eventuală agresiune rusească. Finlanda şi-a testat cu succes capacitatea de a gestiona o economie de război. Autoritățile au început să depoziteze echipamente militare în afara graniţelor. Țara nordică este renumită pentru nivelul său ridicat de pregătire menit să facă față agresivității Rusiei lui Putin.

Finlanda a reînoit recent peste 1.000 de acorduri cu companii pentru echipamente sau servicii de război. Declarația a fost făcută de generalul-locotenent Mikko Heiskanen, adjunctul şefului de stat major pentru armament şi logistică în cadrul forţelor de apărare finlandeze. El a făcut o serie de comentarii pentru Financial Times.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung… Am activat unele dintre acestea, am verificat toate acordurile, am testat achiziţiile nu doar pentru muniţie, ci şi pentru alte materiale. Testăm planurile şi pregătirea partenerilor noştri strategici”, a declarat Heiskanen.

După Polonia, Finlanda, care a devenit de curând membră NATO, se pregățește de un război cu Rusia.

NATO

Oficialii finlandezi sunt în alertă

Finlanda are cea mai lungă graniţă cu Rusia dintre toate ţările NATO sau UE. Mai mult, deși a avut un statut de neutralitate, statul finlandez s-a concentrat, de decenii, asupra unui posibil atac rusesc. Iar pentru aceasta a ridicat nivelul de pregătire militară foarte mult.

Finlanda a luptat în numeroase conflicte cu Rusia, cel mai cunoscut fiind Războiul de iarnă din 1939-40. Armata finlandeză a rezistat, singură, în fața Rusiei sovietice, deși inamicii o întreceau la nivelul de 3 la 1. Deși idolul lui Vladimir Putin, Iosif Stalin plănuia să cucerească întreaga țară, în doar câteva luni, a fost nevoit să se lase păgubaș.

Pierderile suferite de Armata Roșie au fost uriașe, iar rezistența finlandezilor a zădărnicit toate planurile rușilor. Finlanda a rezistat până în martie 1940, când a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10% din teritoriul național și cca 20% din capacitățile industriale.

2

Finlanda a devenit membră NATO

Micuțul stat nordic a devenit oficial membru al alianţei militare defensive NATO pe 4 aprilie 2023. Aceasta după ce Ungaria și Turcia s-au opus, o perioadă aderării. Kremlinul a descris evenimentul drept „asalt asupra securităţii” și a amenințat cu contramăsuri. Cererea formulată de Finlanda, de aderare la NATO, a fost făcută în contextul invaziei rusești în Ucraina, din 24 februarie 2022.

Aderarea Finlandei reprezintă o înfrângere pentru Vladimir Putin, care s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte să invadeze Ucraina. După aderare, lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Finlanda împarte la est o frontieră de 1.340 km cu Rusia.

Odată cu Finlanda, și Suedia a solicitat aderarea la NATO. Ea a fost admisă, tot din cauza opoziției Turciei și Ungariei, pe 7 martie 2024.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole