vineri, mai 24, 2024
AcasăExterneRăzboiul din Ucraina a provocat distrugeri de miliarde de dolari

-

Războiul din Ucraina a provocat distrugeri de miliarde de dolari

Războiul din Ucraina a provocat distrugeri ale patrimoniului și culturii în valoare de 3,3 miliarde de euro, potrivit UNESCO.

Războiul din Ucraina a provocat distrugerea a peste 340 de situri culturale au fost avariate, anunţă UNESCO. Mai exact, războiul din Ucraina a provocat distrugeri de 3,5 miliarde de dolari în sectorul patrimoniului și cultural al țării. De asemenea, a generat pierderi de venituri de 19 miliarde de dolari din divertisment, artă și turism, a estimat UNESCO marți, 13 februarie.

Războiul din Ucraina a provocat numai dezastre

În aprilie anul trecut, Organizația ONU pentru Educație, Știință și Cultură, cu sediul la Paris, a estimat daunele la aproape 2,6 miliarde de dolari și pierderi totale de aproximativ 14,6 miliarde de dolari în turism, artă și divertisment.

Pentru a ajunge la aceste sume, UNESCO a identificat aproximativ 5.000 de situri distruse de la invazia rusă din februarie 2022, inclusiv 341 de situri culturale avariate, față de 248 în aprilie 2023.

Două situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, centrul istoric din Lviv (Vest) și cel din Odesa (Sud), au fost afectate în mod deosebit de bombardamentele rusești.

Războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina. Sursa foto: Facebook

Catedrala Schimbării la Față din Odesa, puternic afectată

Chiara Dezzi Bardeschi, reprezentanta UNESCO în Ucraina, a citat în special Catedrala Schimbării la Față din Odesa, simbol pentru întreaga comunitate, care a fost puternic afectată de un bombardament rusesc din iulie anul trecut.

Fondată în urmă cu mai bine de 200 de ani și distrusă de sovietici în 1936, Catedrala Schimbarea la Față a fost reconstruită la începutul anilor 2000 datorită donațiilor. A fost sfințită în 2010 de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.

Catedrala are „valoare religioasă și spirituală pentru oraș și pentru comunitate, dar nu mai este utilizabilă de către comunitate, a regretat Chiara Dezzi Bardeschi.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi foc

Războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina. Sursa foto: Facebook

Războiul din Ucraina a rămas cu un patrimoniu cultural sărac
Șapte situri culturale ucrainene și un sit natural fac parte din lista patrimoniului mondial UNESCO, inclusiv centrul istoric al Odesei (Sud-Vest), relativ neatins de un an de conflict, care i s-a alăturat anul acesta.

Alte șaisprezece situri, inclusiv centrul orașului Cernihiv, avariat în primele luni de război, apar pe o listă indicativă a UNESCO. Kievul trebuie să le prezinte în cele din urmă candidatura pentru a putea fi incluse pe Lista Patrimoniului Mondial al ONU, scrie nouvelobs.com.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole