duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneRăzboiul din Ucraina, ziua 442. Evgheni Prigojin se teme că mercenarii Wagner...

-

Războiul din Ucraina, ziua 442. Evgheni Prigojin se teme că mercenarii Wagner vor fi încercuiți la Bahmut

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă zi, cea de-a 442-a. Franța îndeamnă China să apeleze la relațiile privilegiate pe care le are cu Rusia pentru a o determina să accepte o pace în Ucraina. Pe frontul din Bahmut, luptătorii ucraineni au reușit să preia controlul asupra unor poziții ocupate de ruși. În acest context, Evgheni Prigojin se teme că unitățile Wagner ar putea fi încercuite. Ministrul turc de externe anunță că acordul transportului de cereale ucrainene pe Marea Neagră ar putea fi prelungit cu încă două luni.

Franța îndeamnă China să-și utilizeze relațiile privilegiate cu Rusia pentru a o determina să oprească războiul din Ucraina. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a făcut aceste declarații în prezenţa omologului său german Annalena Baerbock, potrivit France Presse.

„Este necesar ca China să-şi utilizeze relaţiile cu Rusia pentru a face Rusia să înţeleagă mai bine că este într-un impas şi să-i ceară să revină la raţiune” pentru „o revenire la pace şi nu la continuarea războiului”, a declarat şefa diplomaţiei franceze.

Catherine Colonna urmează să aibă o întrevedere cu omologul său chinez, Qin Gang, aflat într-un turneu prin statele europene. Ea a amintit că, „în privinţa Chinei şi a Ucrainei”, poziţiile Franţei sunt „cunoscute”.

„Noi vorbim despre asta deschis, direct, cu sinceritatea pe care o permite prietenia”, a adăugat Catherine Colonna.

Catherine Colonna şi Qin Gang „vor discuta despre crizele internaţionale, în special războiul de agresiune rusesc împotriva Ucrainei, precum şi provocările globale, în special în perspectiva Summitului de la Paris asupra unui nou pact financiar mondial”, a declarat Anne-Claire Legendre, purtătoarea de cuvânt a MAE francez într-un comunicat.

„Aşteptăm de la China să participe la apărarea principiilor care stau la baza ordinii internaţionale”, a afirmat Catherine Colonna, subliniind „suveranitatea statelor”, „integritatea teritorială” şi „dreptul legitimei apărări”, care figurează în Carta Naţiunilor Unite.

Şeful diplomaţiei chineze a început un mini-turneu în Europa într-un moment în care ţara sa înţelege să joace un rol de mediator în războiul din Ucraina. După Germania şi Franţa, el urmează să se deplaseze în Norvegia.

Aproape 400 de cadavre ucrainene descoperite în Donețk
Cadavrele a 385 de civili și militari ucraineni au fost descoperite de la eliberarea unor zone din regiunea Donețk, în toamna anului trecut, a anunțat miercuri Poliția Națională din Ucraina, citată de The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, din numărul total, 309 victime erau civili – 174 bărbați, 117 de femei și șase copii. În cazul a 12 persoane nu a fost fi stabilit sexul, iar până acum au fost stabilite identitățile a 282 de persoane.

Poliția a examinat zonele în care au avut loc atacuri ale rușilor, au intervievat localnici și au căutat rude ale victimelor identificate. De asemenea, au identificat martori și a reconstruit evenimente.

Prigojin se teme că va fi încercuit la Bahmut

Forțele militare ucrainene au reușit o acțiune contraofensivă împotriva rușilor, la Bahmut. Unitățile ruse au fost obligate să se retragă cu până la doi kiometri în urma unor acțiuni de luptă, conform comandantului militar al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, citat de The Guardian. Oleksandr Syrskyi, a declarat miercuri pe Telegram că trupele Kievului au realizat o contraofensivă de succes în direcția Bahmut, unde rușii s-au retras cu doi kilometri.

„În unele zone ale frontului, inamicul nu a putut rezista asaltului apărătorilor ucraineni și s-a retras la o distanță de până la doi kilometri. Conducerea operațiunii defensive a fost cea care a epuizat forțele Wagner și le-a forțat să fie înlocuite în anumite direcții de unități mai puțin bine pregătite ale trupelor ruse, care au fost învinse și bandonate”, a spus oficialul ucrainean.

În acest context, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis pe canalul său de Telegram că unitățile sale ar putea fi încercuite la Bahmut pentru că flancurile aflate sub controlul armatei ruse au cedat, scrie Ukrainskaia Pravda.

„Din cauza reducerii personalului, Wagner a fost nevoit să predea flancurile armatei ruse. Există un risc serios de încercuire a Wagner la Bahmut din cauza eșecului flancurilor. Flancurile se crapă deja și defectează. În lipsa muniției, mașina de tocat carne va funcționa în sens invers: Forțele Armate Ucrainene vor distruge trupele Wagner”, a transmis Prigojin.

El a precizat că Bahmut nu are nicio importanță strategică în război dar mercenarii săi și armata rusă se află acolo pentru a „macina forța inamicului”.

Războiul din Ucraina

Acordul cerealelor ar putea fi prelugit cu încă două luni

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a afirmat că acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră ar putea fi prelungit cu cel puțin încă două luni. Declarațiile vin după ce părțile implicate au avut la Istanbul o primă zi de discuții cu privire la o prelungire a acestui înțelegerii, relatează Reuters.

Rusia a amenințat că nu va prelungi acordul dincolo de data de 18 mai dacă nu va fi îndeplinită o listă de cerințe. Moscova cere eliminarea obstacolelor din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

În acest context, Cavusoglu s-a adresat reporterilor la întoarcerea sa dintr-o deplasare la Moscova. El a declarat că acordul privind cerealele s-a numărat printre chestiunile pe care le-a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov. Diplomatul turc și-a exprimat speranța că se va putea ajunge la un rezultat pozitiv la Istanbul, unde discuțiile vor continua și în cursul zilei de joi.

„Cred că putem obține un rezultat pentru a-l prelungi cu cel puțin încă două luni”, a spus Cavusoglu.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole