sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăEconomicROBOR va mai scădea, IRCC mai continuă creşterea

-

ROBOR va mai scădea, IRCC mai continuă creşterea

IRCC va înregistra un nivel zilnic mai ridicat decât ROBOR începând cu finalul trimestrului II – începutul trimestrului III, susţine Iancu Guda, services director Coface România.

 

„Acum este 5,7% (IRCC – n. r.). Ştim deja, va fi 6,04% în trimestrul următor. Probabil ca mai continuă creşterea, fiind un decalaj de 6 luni. El se calculează trimestrial, dar mă refer la valoarea zilnică, nu la cea calculată trimestrial pentru rate. Final de trimestrul II – început de trimestrul III va fi momentul în care IRCC va fi peste ROBOR”, a spus Iancu Guda, într-o conferinţă de presă.

În opinia acestuia, ROBOR va mai scădea, iar în aceste condiţii economistul estimează că IRCC va ajunge la 6,5%, iar ROBOR la 6%.

„Dacă inflaţia se înscrie pe trendul de scădere anticipat în scenariul de bază al Băncii Centrale, ar trebui să vedem un ROBOR de 6% până la sfârşitul anului cel mult”, a precizat Iancu Guda.

Întrebat dacă nivelul ROBOR va fi sub nivelul dobânzii de politică monetară, el a răspuns afirmativ, menţionând că piaţa vede rata cheie situată în coridorul 7% – 7,5%.

„Poate unii se întreabă de ce când inflaţia a crescut dobânda a crescut şi când inflaţia scade dobânda rămâne acolo. Pentru că în continuare este sub inflaţie. Adică, până la sfârşitul anului să vedem o inflaţie spre 10%, o dobândă de politică monetară de 7%, 7,25%, dacă o vor duce maxim 7,5% – nimeni nu anticipează un nivel mai sus -, totuşi pentru o inflaţie care este 16% şi se va duce spre 10%, e necesară. Deci, să scazi dobânda de politică monetară mai jos de acest prag, 7%, când inflaţia încă rămâne de două cifre, peste 10%, e prematur”, a susţinut Guda.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole