Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare este instituția care a plătit sute de milioane de lei pentru pagubele făcute de băncile falimentare din perioada 1999-2006. Banii au venit practic de la bugetul de stat, adică din buzunarul celorlalți români.
Sute de milioane de lei au plecat de la bugetul de stat pentru cei care au fost păgubiți de băncile falimentare din perioada anilor 1990. Mai exact, Fondul de garantare a despăgubit peste 320 de mii de deponenți de la 7 bănci.
Suma pe care aceștia au primit-o în total a fost de 512,2 milioane de lei. De altfel au mai fost alte sute de mii de deponenți care au cerut despăgubiri. Dar suma totală pe care aceștia au primit-o a fost de 6,4 milioane de lei. Bankcoop a fost banca în urma cărora s-au plătit cei mai mulți bani.
Vorbim așadar de despăgubirea a peste 190.000 de deponenți cu suma de peste 270.000 de milioane de lei. Falimentul BIR a costat statul nu mai puțin de 181 de milioane de lei, numărul de deponenți care au fost despăgubiți a fost de 102.787.
Sute de milioane plătite pentru falimentul Bankcoop
În urma falimentului Băncii Albina au fost păgubiți aproape 25.000 de deponeți. Suma pe care Fondul a trebuit să o plătească a fost de 36 de milioane. „Alea nu erau, nu prea erau bănci.
Era ceva un exerciţiu bancar, tocmai de asta, repet, Banca Naţională a descoperit toate necazurile din aceste bănci şi le-a dus în faţa tribunalelor. Tribunalele au judecat şi le-au dus în faliment, tocmai pentru că era necesară o asanare”.
Spunea la acel moment Adrian Vasilescu. Cât privește responsabilii pentru aceste falimente, mult prea puțini dintre ei au plătit.
Responsabilii au murit între timp
Unele fapte nu au putut fi demonstrate, altele s-au prescris. Se pare că era o problemă și la anchetatori care nu știau exact cum să instrumenteze aceste infracțiuni.
”Dosarele legate de fraudarea băncilor erau destul de complexe şi, gândiţi-vă, erau acei ani 90 în care nu se ştia prea multe despre cum funcţionează o bancă. N-a existat niciodată o abordare completă, exhaustivă, a ceea ce s-a întâmplat acolo. Au fost lucruri punctuale, anchete punctuale, limitate şi s-au finalizat doar”.
Spunea în anul 2016, Daniel Morar, fost procuror-şef DNA. Iar acum la 24 de ani de la căderea acelor bănci, mulți dintre cei responsabili au murit.