sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăExterneRusia acuză că este încercuită din mai multe direcții / Vladimir Putin...

-

Rusia acuză că este încercuită din mai multe direcții / Vladimir Putin amenință cu folosirea flotei ruse

Președintele rus Vladimir Putin a discutat cu Serghei Șoigu, ministrul său al Apărării, despre posibilitatea folosirii forțelor navele ale Rusiei în diferite direcții din cauza situației cu „încercuirea turbulentă” a țării în multe zone, relatează TASS.

„Mediul nostru este foarte turbulent în multe zone, este plin de situații de conflict, conflicte regionale. Cu toții cunoaștem bine geografia acestor conflicte regionale. Exact despre asta s-a discutat”, a explicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spusele lui Putin.

El a precizat că președintele rus s-a întâlnit cu Serghei Șoigu în cursul zilelor de duminică şi luni.

„De fapt Putin s-a întâlnit şi cu Şoigu ieri, iar astăzi [ministrul Apărării] a fost la raport”, a explicat Dmitri Peskov.

Comentariile sale vin după ce presa de stat rusă a relatat că la o întâlnire dintre Putin și șeful forțelor armate ruse, președintele rus a remarcat că, printre altele, forţele navale ale țării, „pot fi folosite desigur în conflicte, în orice direcţie”.

Putin i-a mai cerut lui Șoigu să aibă în vedere acest lucru.

Rusia și-a pus în alertă flota de la Pacific

Comentariile lui Vladimir Putin au venit după ce vinerea trecută flota rusă din Pacific a fost pusă în alertă ridicată pentru o inspecție-fulger neanunțată în prealabil.

„Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește abilitatea Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”, a afirmat Șoigu într-o intervenție la televiziunea de stat.

El a precizat că în timpul inspecției va fi simulat un desant inamic pe Insula Sahalin a Rusiei și pe Insulele Kurile aflate mai la sud de aceasta, o parte a arhipelagului fiind revendicat de Japonia într-o dispută care datează de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceste manevre militare au avut loc după ce pe 21 martie, înaintea unei vizite oficiale efectuate de premierul japonez Fumio Kishida la Kiev, ministerul rus al Apărării a anunțat că a trimis două bombardiere strategice să survoleze deasupra Mării Japoniei timp de 7 ore.

Rusia a declarat că că aeronavele militare Tu-95MS au efectuat un „zbor planificat”, fiind însoțite de avioane de vânătoare, și că zborul a fost efectuat în conformitate strictă cu legea internațională, având loc deasupra unor ape neutre.

Tensiuni tot mai mari între Rusia și Japonia

Deși disputa teritorială asupra Insulelor Kurile datează de aproape 7 decenii, tensiunile dintre cele două țări a cunoscut o nouă escaladare dramatică după ce Japonia s-a aliniat sancțiunilor decise de Occident împotriva Moscovei ca urmare a declanșării războiului împotriva Ucrainei.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole