luni, mai 20, 2024
AcasăExterneRusia ar pregăti evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul...

-

Rusia ar pregăti evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei, pentru a-i duce în Crimeea

Ucraina este capabilă să exporte din nou energie electrică, pentru prima dată în șase luni. Infrastructura sa energetică, distrusă de Rusia, a fost reparată, iar exportul se face acum inclusiv prin România.

În schimb, oficiali din armata Kievului trag un nou semnal de alarmă. Spun că Rusia se pregătește să evacueze forțat civilii din regiunile ocupate în sudul Ucrainei. Aceștia ar fi duși în Crimeea.

Aceste scene emoționante au fost filmate în Kiev. 31 de copii ucraineni, deportați ilegal în Rusia, s-au reîntâlnit cu familiile lor. Lacrimi de bucurie au curs, după atâtea luni de separare.

Autorităţile de la Kiev estimează că peste 16.000 de copii au fost răpiţi şi duşi în Rusia, ceea ce a dus la emiterea unui mandat internațional de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Dar Moscova neagă orice implicare.

În timp ce rușii și ucrainenii continuă să excludă posibilitatea unor negocieri, pe front luptele continuă.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Raportul de azi al serviciilor britanice de informații, nu ne e clar pe ce se bazează, sugerează că Rusia are acum un avânt în interiorul orașului Bahmut, e posibil să facă progrese. În spatele acestei evoluții ar fi o cooperare mai mare între mercenarii Wagner și armata rusă. Dar, pe teren, pare că se duce o bătălie crâncenă, la fiecare colț de stradă, în apropierea gării din centrul orașului și lângă piața din Bahmut. Potrivit imaginilor pe care le-am văzut în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene rezistă în vestul orașului, posibil pe un teritoriu mai mic decât cel din săptămânile trecute”.

Paranoia este „foarte răspândită” în regimul Putin

Forțele ucrainene lucrează și la consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul frontierei cu Belarus, în timp ce Moscova vorbește despre posibile provocări în regiunea ucraineană Sumî.

„Paranoia legată de scurgeri de informații și dezertări este foarte răspândită în regimul președintelui Vladimir Putin”, acesta ar fi motivul care a stat la baza deciziei premierului rus Mihail Mișușin de a le interzice oficialilor guvernamentali să părăsească țara, fără o autorizație specială.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Cu cât lumea știe mai multe despre agresiunea rusă, cu atât mai repede agresorul va pierde și pacea se va întoarce. Se va întoarce nu doar în Ucraina, ci pentru toată lumea”.

În ceea ce privește sprijinul internațional, liderul de la Kiev a precizat – în timpul discursului nocturn – că a încheiat această săptămână cu „rezultate bune pentru țară”. În vizita recentă în Polonia a încheiat un acord pentru a primi alte 200 de transportoare blindate, iar în iulie, când va merge la summitul NATO de la Vilnius, Zelenski speră să obţină garanții ferme de securitate și chiar invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

În paralel, sâmbătă, la Moscova, a avut loc înmormântarea bloggerului rus Vladlen Tatarski, ucis într-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg. Tatarski era un susținător înfocat al invaziei ruse în Ucraina. Pe sicriul său a fost pus steagul Rusiei și cel al grupării de mercenari Wagner. De altfel, printre cei prezenți la slujbă s-a aflat și Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole