vineri, mai 24, 2024
AcasăExterneRusia, „încolțită” de 13 țări cu 20.000 de soldați, 100 de avioane...

-

Rusia, „încolțită” de 13 țări cu 20.000 de soldați, 100 de avioane și 50 de nave

Rusia, „încolțită” de 13 țări cu 20.000 de soldați, 100 de avioane și 50 de nave. Navele de război continuă să sosească pe țărmurile Marii Britanii pentru a participa la antrenamentul naval NATO Joint Warrior-2024/1.

Rusia, „încolțită” de 13 țări cu 20.000 de soldați, 100 de avioane și 50 de nave, în timp ce faza activă a exercițiilor forțelor terestre este în desfășurare în Polonia, ca parte a exercițiilor de amploare Steadfast Defender.

Un grup de nave este concentrat în partea de sud a Mării Nordului, inclusiv portavionul Prince of Wales al Marinei Britanice.

Rusia, „încolțită” de 13 țări cu 20.000 de soldați, 100 de avioane și 50 de nave

Portavionul italian și docul de transport pentru elicoptere al Marinei Italiene „Giuseppe Garibaldi” și „San Giorgio” au ajuns deja acolo.

Exercițiul va începe la 24 februarie și va dura până la 4 martie. Și apoi participanții se vor muta pe țărmurile de nord ale Norvegiei pentru a participa la Nordic Response – 2024.

Peste 20.000 de soldați din 13 națiuni se vor afla în părțile de nord ale Norvegiei, Finlandei și Suediei, deci Capul Nord.

8.000 de soldați sunt din Norvegia, 4.100 din Finlanda și 4.500 din Suedia. Celelalte națiuni participante sunt SUA, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Franța, Spania și Italia.

Peste 50 de nave, submarine, distrugătoare, fregate, portavion, nave de aterizare și corvete vor participa la amplul exercițiu. Plus peste 100 de avioane de luptă, avioane de supraveghere maritimă, elicoptere și alte avioane.

La sol, 11.000 de soldați vor opera cu diverse sisteme de artilerie, tancuri, vehicule cu șenile și alte vehicule militare.

Acest exercițiu va fi desfășurat în strânsă cooperare cu exercițiul general al NATO, Steadfast Defender, care a început săptămâna trecută, și cu exercițiul maritim Joint Warrior condus de britanici.

Cadrul comun pentru exerciții este un scenariu în conformitate cu Articolul 5 declanșat de un atac fictiv împotriva Alianței lansat de un „adversar apropiat”, adică Rusia.

Rusia amenință cu „consecințe tragice”

În prima fază, Steadfast Defender aduce „întăriri” din America de Nord în Europa.

Joint Warrior, lansat din Marea Britanie la 24 februarie, se concentrează pe securizarea liniilor de comunicație în nord-estul Atlanticului și pe desfășurarea operațiunilor de aterizare pe coasta norvegiană.

În Nordic Response, accentul se pune pe primirea aliaților și plănuirea operațiunilor comune în fața unei invazii fictive a Finnmark în nordul Norvegiei.

Adică, escaladarea în Marea Baltică și Marea Nordului va fi rezolvată mai întâi. Și apoi a fost simulat un conflict în Arctica, unde Rusia este principalul inamic.

Două nave ale Marinei Ucrainei intenționează să participe la acest exercițiu. Acestea sunt aceleași vechi dragători de mine pe care britanicii le-au transferat la nevoile Forțelor Armate ucrainene, dar nu pot ajunge la Marea Neagră din cauza închiderii strâmtorii Bosfor.

Un asemenea „comportament” al NATO, potrivit Moscovei, nu doar „sporeşte riscul de incidente militare”, dar poate avea şi „consecinţe tragice pentru Europa”.

„Timp de mai multe luni, 90.000 de efective din 31 de ţări membre ale NATO, plus Suedia, va opera activ în apropierea frontierelor ruse pe un teritoriu care se extinde din Norvegia până în România”, a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

În plus, Zaharova a precizat, în privința Nordic Response, că Moscova „nu va tolera 20.000 de soldați și tehnică militară la granițele sale și va găsi o modalitate de a „diminua riscul”.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole