luni, iunie 17, 2024
AcasăExterneRusia și-a aruncat în luptă ultimele rezerve pentru a opri ofensiva ucraineană...

-

Rusia și-a aruncat în luptă ultimele rezerve pentru a opri ofensiva ucraineană din sud

Comandamentul militar de la Moscova își aruncă în luptă printre ultimele unități de rezervă pe care le are la dispoziție pentru a încerca să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Zaporojie aflată în sudul Ucrainei, relatează Forbes.

Întăririle vin de la Divizia 76 de Gărzi Aeropurtate, despre care „se poate argumenta că este cea mai bună divizie a Rusiei și este relativ proaspătă”, potrivit analistului militar Rob Lee.

Ultima oară când această unitate a fost trimisă la atac a fost în luna februarie, când ea a participat la ofensiva rusească pentru a stabiliza situația de pe frontul din jurul orașului Kreminna din regiunea Lugansk.

Faptul că rușii apelează din nou la această unitate pare să confirme că ofensiva ucraineană declanșată în luna iunie a prins avânt, trupele Kievului reușind în ultimele săptămâni să elibereze localitățile Urozhaine, aflată în sudul regiunii Donețk, și Robotîne.

Eliberarea Urozhaine, sat care a fost transformat de ruși într-o veritabilă redută, a fost revendicată de armata ucraineană pe 16 august. Ucraina a anunțat pe 22 august că trupele sale au intrat în Robotîne, o altă localitate strategică aflată în regiunea Zaporojie.

Armata rusă a folosit Divizia 76 de Gărzi Aeropurtate și în timpul ofensivei ucrainene din Herson

Armata ucraineană a declarat lunea aceasta că trupele sale au eliberat complet Robotîne, cele două victorii aducând Kievul mai aproape de obiectivul său de a tăia forțele Moscovei din sudul țării și coridorul terestru al Rusiei către Crimeea.

Un ofițer de rezervă ucrainean care scrie pe Twitter pe contul @Tatarigami_UA a fost unul dintre primii care a obervat că Divizia 76 de Gărzi Aeropurtate a fost transferată din sectorul Kreminna al frontului în cel de pe axa Robotîne-Tokmak-Melitopol.

„Potrivit doctrinei militare rusești, Divizia 76 este, cel puțin pe hârtie, parte a rezervei lor strategice, ceea ce subliniază cât de importantă este mutarea”, a scris acesta pe Twitter în cursul weekendului.

Motivul pentru care ofițerul ucrainean subliniază că unitatea este „cel puțin pe hârtie” una de rezerve ține de faptul că ea a fost pe front pentru o bună parte a războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Divizia de Gărzi Aeropurtate a luptat în jurul Kievului în primele săptămâni ale războiului și există informații potrivit cărora ea ar fi participat la masacrul comis la Bucea împotriva civililor ucraineni.

După ce a fost retrasă din nord-estul Ucrainei, ea a fost transferată pe frontul din est și apoi înspre sud, unde în luna octombrie a anului trecut a încercat să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Herson. Ea s-a întors din nou în est pentru operațiunile din jurul Kreminna de la începutul anului, înainte de a fi acum aruncată din nou în luptă în sudul Ucrainei.

Ultimele evoluții de pe frontul din sudul Ucrainei

Ținând cont că și Ucraina și-a aruncat în luptă recent unele dintre cele mai puternice unități, deznodământul ofensivei ucrainene ar putea fi decis de care dintre cele două armate își folosește mai abil unitățile de rezervă.

Unul dintre comandanții ucraineni de pe frontul din sud a declarat pentru Reuters în cursul weekendului că forțele Kievului consideră că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sudul țării și vor putea acum să avanseze mai rapid.

Ucraina și-a lansat contraofensiva în iunie, dar liniile de apărare rusești bine pregătite și întărite cu câmpuri de mine au încetinit înaintarea lor spre sud, spre Marea Azov. Obiectivul principal este orașul Melitopol, aflat în apropierea coastei și care a fost ocupat de forțele ruse în primele zile ale invaziei.

„Nu ne oprim aici”, a declarat comandantul care folosește apelativul „Kombat”, acesta conducând o parte din trupele ce au luat cu asalt localitatea Robotîne. „Urmează Berdiansk, și apoi altele. Le-am spus clar luptătorilor mei încă de la început: obiectivul nostru nu este Robotîne, obiectivul nostru este (Marea) Azov”, a adăugat el.

Robotîne se află la aproximativ 100 km de Berdiansk, un port important pe malul Mării Azov, și la 85 km de orașul strategic Melitopol. „Am trecut de principalele drumuri minate. Ajungem la acele linii prin care putem merge (înainte). Sunt sigur că vom avansa mai repede de aici”, a declarat „Kombat”.

Urozhaine, cealaltă localitate importantă eliberată luna aceasta de armata ucraineană, se află în schimb pe axa de atac către orașul-port Mariupol.

Aceste anunțuri privind progresele forțelor ucrainene vin însă după apariția unor evaluări tot mai pesimiste ale serviciilor de informații occidentale cu privire la șansele de reușită ale ofensivei din sudul țării.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole