Sindicaliștii din TURSIB au prezentat astăzi în Consiliul Local Sibiu o adresă trimisă ieri la Curtea de Conturi Sibiu prin care cer lămuriri în ce condiții se poate suplimenta fondul de salarii. Compania publică nu mai are bani de salarii până la finele anului din cauza măririi numărului de trasee de Primăria Sibiu și lipsei angajaților. Șoferii au ajuns să aibă peste 19.000 de ore suplimentare. Mulți sunt epuizați.
Primarul Astrid Fodor le-a spus la ședința trecută de Consiliu Local Sibiu că Legea Bugetului de Stat nu permite mărirea salariilor, iar bani pentru atâtea ore suplimentare nu au fost bugetați. Sindicaliștii au contrazis-o pe primarul Fodor și au prezentat situații de la Timișoara și Cluj unde companiile de transport public au mărit salariile. Astfel, posturile de șofer au devenit atractive și s-au angajat mai mulți oameni.
Ieri, sindicaliștii au adresat un memoriu Curții de Conturi Sibiu pentru a clarifica aceste aspecte. Ei au declarat astăzi în Consiliul Local Sibiu că acest demers ar fi trebuit să fie făcut de mult timp de conducerea TURSIB.
Ce au întrebat sindicaliștii la Curtea de Conturi?
După ce ieri au avut o întâlnire și cu prefectul Sibiului, Mircea Crețu, sindicaliștii au depus memoriul la Curtea de Conturi Sibiu.
Sindicaliștii au arătat că Primăria Sibiu a achiziționat 49 de autobuze noi în 2022, au mărit traseele și au introdus altele noi. Dar fără mărirea numărului de șoferi. Așa s-a ajuns la situația de a se ponta peste 19.000 de ore suplimentare. Acum TURSIB a rămas fără suficienți bani pentru salarii.
Sindicaliștii au cerut Curții de Conturi Sibiu să clarifice articolele 48 și 63 din Legea Bugetului de Stat pe anii 2022 și 2023. „Cheltuielile de natură salarială bugetate pot fi majorate în anul 2023 cu costurile aferente extinderii de activitate realizată în anul 2022, respectiv orele plătite conducătorilor auto, inclusiv sporurilor rezultate din deficitul de personal angajat?”
Sindicaliștii au adresat, la final, și o întrebare care lasă loc de multe interpretări referitoare al contractele de externalizare a unor servicii realizate de TURSIB în ultimii ani: „Societatea poate efectua în condiții de legalitate externalizări ale unor activități care conduc la un cost financiar mai mare decât cel obținut prin realizarea activității cu personalul angajat la nivelul societății?”
Stirea Scandalul TURSIB: Sindicaliștii cer lămuriri Curții de Conturi a aparut pe Sibiu Independent.