duminică, septembrie 15, 2024
AcasăActualitateSinagoga Mare din Sibiu a aniversat 125 de ani de existență

-

Sinagoga Mare din Sibiu a aniversat 125 de ani de existență

Sinagoga Mare din Sibiu și-a deschis porțile în 25 august pentru a marca printr-un concert de muzică Klezmer cei 125 de ani de existență. Concertist a fost Jake Shulman.

Comunitatea evreiască a marcat cei 125 de ani de la inaugurarea Sinagogii în 1899, printr-un concert susținut de Jake Shulman-Ment, Francesca Ter-Berg și Jeremiah Lockwood. Programul a cuprins „muzică klezmer de altădată, cântece idiș și recitative cantonale, interpretate cu un simț viu al limbajului muzical”.

Edificată în 1899

Mesagerul Transilvan relata, la 5 septembrie 1899, sub titlul – Inaugurarea Sinagogii: „Procesiunea s-a oprit în fața portalului împodobit cu o deviză ebraică poleită cu aur și constructorul Franz Szalay, care a construit templul cu mult bun gust și extrem de solid, l-a predat ca un maghiar de mare succes, înmânându-i cheile șefului cultului dr. Josef Schwartz, care a răspuns și el în maghiară, după care a fost deschis portalul și baldachinul cu sulurile Torei. Publicul numeros s-a mutat în Sinagogă, care în acel moment a fost întâmpinat cu lumini electrice strălucitoare. Au fost interpretate diferite corale, după care rabinul șef Horovitz a urcat în amvonul bogat decorat și a ținut un discurs de inaugurare emoționant…”

Acum, după 125 ani, călătorind de la New York la Sibiu, interpreții de muzică klezmer, Jake Shulman-Ment, Jeremiah Lockwood și Francesca Ter-Berg au oferit un mare concert în cinstea acestui eveniment aniversar.



Jake Shulman-Ment „este considerat unul dintre cei mai buni lăutari klezmer de pe planetă”, potrivit Radioului Public Național din SUA. Muzician klezmer virtuoz, Shulman-Ment a călătorit și a predat în întreaga lume. În urmă cu 20 de ani a studiat în România și a întrerprins câteva turnee în țară.

Jeremiah Lockwood este un savant, chitarist și compozitor a cărui activitate se concentrează pe tradiția muzicii cantonale – bunica sa s-a născut în orașul transilvănean Valea lui Mihai (Ermihalyfalva), din județul Bihor. Este fondatorul trupei The Sway Machinery și autorul cărții recente Golden Ages: Hasidic Singers and Cantorial Revival in the Digital Era. Cercetările lui Jeremiah consideră munca cantorilor ca arbitri ai schimbării sociale, intelectuale și estetice în vremuri de criză și transformare culturală. Jeremiah și-a luat doctoratul de la Universitatea Stanford, Concentrație în Educație și Studii Evreiești, în 2021. În prezent, este Fellow la Centrul Katz pentru Studii Iudaice Avansate de la Universitatea din Pennsylvania.



Francesca Ter-Berg este o violoncelistă și compozitoare cunoscută pentru stilul ei unic, care îmbină klezmer, improvizație și sinteza electronică. EP-ul ei de debut „In Eynem” (Phantom Limb Label a obținut cea mai bună muzică experimentală la Bandcamp si cea mai buna lansare Quietus din 2021). Francesca scrie muzică pentru film și TV, participa la turnee și înregistrează cu Imogen Heap, Tom Skinner, Portico Quartet și Ziah Ziah. Duo-ul ei apreciat de critici Fran & Flora și-a lansat al doilea album de studio, auto-produs în aprilie 2024, la Hidden Notes Records.

Istoria evreilor la Sibiu

Prezența evreilor în Sibiu este atestată încă de la sfârșitul secolului al XV-lea, când negustori evrei aveau legături comerciale cu acest oraș. În secolul al XVII-lea evreii vor încerca să se stabilească în Sibiu, însă nu vor reuși să locuiască permanent din cauza legislației prohibitive. Abia după 1848 li se oferă evreilor dreptul de rezidență permanentă, ceea ce duce, în 1876, la organizarea instituțiilor unei comunități evreiești locale.

Spre deosebire de alte orașe din Transilvania, populația evreiască era mai puțin numeroasă. În 1850 erau 478 evrei în Sibiu (cca 3% din totalul populației), în 1890 erau 1307 evrei (cca 4%), în 1920 erau 1310. În timpul războiului, în 1941 erau 1361 evrei (1,2%), iar în 1947 erau aproximativ 2020 evrei. Marea majoritate a evreilor sibieni erau vorbitori de limbă germană.

Evreii din Sibiu erau de rit ortodox. Aceștia au construit cea dintâi sinagogă în 1878. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea se construiește o nouă sinagogă, care a dăinuit până astăzi și este cunoscută ca Sinagoga Mare. Unul din marii rabini ai orașului a fost Armin Horowitz (1869-1934).

Dacă din exterior Sinagoga Mare arată ca o clădire de tip mediu, interiorul acesteia este mult mai spațios, producând impresia de monumentalitate. Sinagoga a fost construită în stil renascentist cu elemente gotice. Fațada, acoperită cu cărămidă, cuprinde trei registre: cel inferior și mijlociu sunt dominate de ferestre semiarcuite și de o intrare centrală, pe când cel superior cuprinde timpanul îmbrăcat în coloane.

Interiorul sinagogii este bogat decorat și organizat în jurul unei mari bima centrale înzestrate cu coloane clasice la cele patru colțuri. Se mai remarcă chivotul localizat în absida estică, coloanele decorate cu sculpturi ce împodobesc balcoanele, picturile ce împodobesc pereții, și, nu în ultimul rând, sculpturile de pe plafon.

Stirea Sinagoga Mare din Sibiu a aniversat 125 de ani de existență a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole