luni, februarie 26, 2024
AcasăTehnologieStatele Unite sunt îngrijorate că Rusia ar putea furniza uraniu puternic îmbogăţit...

-

Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia ar putea furniza uraniu puternic îmbogăţit Chinei

Departamentul Apărării din Statele Unite a transmis miercuri, 8 martie, că Rosatom ar furniza uraniu puternic îmbogăţit Chinei pentru utilizarea în reactoare de dezvoltare rapidă.

Asistentul secretarului din Statele Unite al Apărării pentru politica spaţială, John Plumb, a spus că „este extrem de problematic să vedem Rusia şi China cooperând în privinţa acestui lucru”.

Declarația a venit după ce oficialul american a primit o informație în acest sens în timpul unei audieri în Subcomisia de Servicii Armate privind Forţele Strategice a Camerei Reprezentanţilor, conform dpa.com

Beijingul nu a condamnat până acum invazia Kremlinului în Ucraina

„Poate că ei au puncte de discuţie în jurul acestui lucru, dar nu există nicio îndoială în privinţa faptului că reactoarele de reproducţie sunt de plutoniu, iar plutoniul este pentru arme.

Prin urmare, Departamentul este îngrijorat. Şi, desigur, se potriveşte cu preocupările noastre cu privire la dezvoltarea de către China a forţele sale nucleare, de asemenea, pentru că este nevoie de mai mult plutoniu pentru mai multe arme”, a adăugat Plumb.

De la invazia rusă din Ucraina la începutul anului trecut, care a dus la izolarea Rusiei de Occident, Moscova a strâns legăturile cu Beijingul şi caută furnizări de arme, potrivit sursei menționate.

La o reuniune a miniştrilor de externe din G20 în India, săptămâna trecută, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat că ţara sa îşi propune să îşi extindă semnificativ cooperarea cu China.

Beijingul nu a condamnat până acum invazia Kremlinului, iar SUA au avertizat Beijingul să nu furnizeze Rusiei arme.

Plumb a spus că China îşi extinde şi diversifică rapid forţele nucleare

Plumb a spus că China îşi extinde şi diversifică semnificativ şi într-un ritm rapid forţele nucleare. Atât Beijingul, cât şi Moscova se concentrează pe arme nucleare, războiul spaţial şi atacuri cu rază lungă de acţiune pentru a contracara SUA şi partenerii acestora, a adăugat el.

Rusia şi-a suspendat recent implicarea în Tratatul New START privind controlul armelor, ultimul acord de dezarmare de acest fel cu SUA, care limitează arsenalele nucleare ale ambelor ţări la 800 de sisteme de livrare şi 1.550 de focoase operaţionale fiecare.

Totodată, acesta prevede că Washingtonul şi Moscova pot face schimb de informaţii cu privire la arsenalele lor nucleare strategice şi să organizeze până la 18 vizite de verificare la faţa locului pe an.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole