sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăExterneSUA, pe cale să anunțe un nou ajutor „robust” pentru Ucraina –...

-

SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor „robust” pentru Ucraina – Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că va stabili miercuri un nou pachet de asistență pentru Ucraina, la o conferință menită să încurajeze companiile private să investească în reconstrucția țării după invazia Rusiei, relatează Reuters.

Kiev și Londra vor găzdui conferința de redresare a Ucrainei de la Londra miercuri și joi, când peste 1.000 de oficiali străini din peste 60 de state, împreună cu oameni de afaceri și investitori globali vor discuta modalități de a ajuta reconstruirea țării.

„Președintele Biden SUA a spus… că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar și ambele țări sunt profund angajate în acest sens”, a declarat Blinken, marți, într-o conferință de presă alături de ministrul britanic de externe James Cleverly.

„Vom continua să ne îndeplinim acest angajament, inclusiv printr-un nou pachet robust de asistență din SUA pe care îl voi putea anunța mâine”.

Ambii miniștri de externe au subliniat că discuția s-a concentrat pe încurajarea sectorului privat de a-și folosi resursele pentru a accelera reconstrucția Ucrainei, dar că Kievul trebuie să-și facă partea, continuând reforma și lumea trebuie să găsească o modalitate de a oferi companiilor asigurări împotriva daunelor și distrugerilor produse de război.

„Săptămâna aceasta este în mare măsură despre crearea condițiilor necesare pentru ca banii din sectorul public, desigur, dar preponderent bani din sectorul privat să finanțeze reconstrucția” Ucrainei, a spus Cleverly.

„Acum, detaliile precise despre cum facem asta, nu vreau să anticipez. Ideea pentru următoarele două zile este că Regatul Unit își folosește expertiza ca centru global de servicii financiare, inclusiv ca centru global de asigurări, dar și puterea noastră de convocare”.

Ucraina caută până la 40 de miliarde de dolari pentru a finanța prima parte a „Planului Marshall Verde” pentru a-și reconstrui economia, inclusiv dezvoltarea unei industrii siderurgice fără cărbune, a declarat un înalt oficial ucrainean înainte de conferință.

Factura totală va fi uriașă, în timp ce Ucraina, Banca Mondială, Comisia Europeană și Națiunile Unite estimau, în martie, că suma necesară reconstrucției ajunge la 411 miliarde de dolari pentru primul an de război. Ar putea ajunge cu ușurință la peste 1 trilion de dolari.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole