joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneSUA și-au extins apele teritoriale din Arctica. Moscova amenință că „va reacționa...

-

SUA și-au extins apele teritoriale din Arctica. Moscova amenință că „va reacționa dur”

SUA și-au extins zona economică exclusivă asupra unor suprafețe mari ale platformei maritime din Arctica, platformă care este revendicată de Rusia, printre altele. Moscova a promis că va „reacționa dur”.

După cum a raportat Departamentul de Stat al SUA , vorbim despre zonele de apă din Arctica și Marea Bering, cu o suprafață totală de aproximativ 1 milion km2, care este aproape de două ori mai mare decât, de exemplu, Ucraina. Baza formală pentru extinderea zonei de control sunt regulile internaționale care permit statelor să extindă regimul juridic al zonei economice exclusive la platforma continentală adiacentă acesteia.

Potrivit Bloomberg, SUA doresc să aibă acces la mineralele disponibile acolo, inclusiv la zăcămintele de petrol și gaze. Departamentul de Stat susține că decizia lor „afectează geografia, nu resursele”.

Volodymyr Jabarov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației Rus , a declarat că Rusia revendică și această parte a platformei maritime și este gata să-și apere interesele.

„Rusia ar trebui să reacționeze destul de dur. Pentru că toate țările care au legătură cu regiunea arctică ar trebui să aibă drepturi egale. Noi (Rusia) le-am cedat deja lor (SUA) la un moment dat (în 1990), datorită deciziei necugetate a lui Shevarnadze, o suprafață însemnată. Pofta, însă, vine măncând. Nu contează ce pretind ei. Rusia are exact aceleași drepturi ca și americanii, dacă nu mai multe”, a spus el.

Zonele de apă alocate sunt evidențiate cu mov / bloomberg.com

SUA

Lupta pentru Arctica

NATO își face griji pentru utilizarea din ce în ce mai intensă a rutei rusești nordice. Alianța este îngrijorată în special de intențiile Chinei, având în vedere legăturile sale din ce în ce mai strânse cu Rusia, inclusiv cooperarea în domeniul energiei și transporturilor, care a dus la o creștere bruscă a transporturilor de petrol rusești către China prin apele arctice.

Experții avertizează că următoarea confruntare dintre Federația Rusă și Occident va avea loc în Arctica. Multă vreme, această regiune a lumii a fost pe marginea geopoliticii, dar schimbările climatice fac din Arctica o zonă din ce în ce mai interesantă din punct de vedere economic.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole