Meta ar fi obligată să împartă veniturile cu agențiile de știri, conform noii legislații, motiv pentru care platforma vrea să-i interzică unei țări accesul la acestea, potrivit Alephnews.ro.
Canadienii nu vor mai avea acces la știrile de pe Facebook și Instagram
Meta a declarat că va începe să restricționeze accesul canadienilor la știrile de pe platformele sale, după ce Parlamentul a adoptat un controversat proiect de lege privind știrile online, scrie agenția Anadolu.
Proiectul de lege obligă marile platforme să compenseze editorii de știri pentru conținutul postat pe site-urile lor.
Meta și Google au testat deja limitarea accesului la știri pentru unii canadieni. În 2021, utilizatorii australieni au fost blocați de la partajarea sau vizualizarea de știri pe Facebook ca răspuns la o lege similară.
„Nu este nici sustenabil, nici fezabil”
„Un cadru legislativ care ne obligă să plătim pentru linkuri sau conținuturi pe care nu le postăm și care nu reprezintă motivul pentru care marea majoritate a oamenilor folosesc platformele noastre nu este nici sustenabil, nici fezabil” , a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Meta.
Compania a precizat că modificările aduse știrilor nu vor avea un impact asupra altor servicii pentru utilizatorii canadieni. Google a calificat proiectul de lege drept „inaplicabil” în forma sa actuală și a declarat că încearcă să colaboreze cu guvernul pentru a găsi o soluție.
O analiză a proiectului de lege efectuată de un organism independent de supraveghere a bugetului Parlamentului a estimat că întreprinderile de știri ar putea primi aproximativ 329 milioane de dolari canadieni pe an de la platformele digitale.