sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăEconomicŢările de Jos au anunţat vineri noi restricţii la exporturile de echipamentele...

-

Ţările de Jos au anunţat vineri noi restricţii la exporturile de echipamentele pentru semiconductori avansaţi, după modelul SUA

Companiile din Ţările de Jos vor trebui să solicite o licenţă pentru a exporta anumite echipamente avansate de producţie de semiconductori în străinătate, a spus guvernul olandez, conform regulilor care vor intra în vigoare la 1 septembrie.

Ţările de Jos găzduiesc ASML, una dintre cele mai importante companii de semiconductori din lume. ASML produce utilaje necesare pentru a fabrica cele mai avansate cipuri.

Acţiunile ASML au scăzut vineri cu 1,5%.

În octombrie anul trecut, SUA au introdus reguli cuprinzătoare care urmăresc să reducă exporturile de cipuri cheie şi echipamente pentru producţia de semiconductori către China, o mişcare potrivit căreia analiştii ar putea împiedica ambiţiile Beijingului de a-şi dezvolta tehnologia internă.

De atunci, SUA au crescut presiunea asupra naţiunilor cheie producătoare de cipuri şi aliaţilor precum Ţările de Jos şi Japonia, pentru a introduce restricţii la exporturile proprii.

Datorită rolului critic al ASML în domeniul cipurilor avansate, Washingtonul a căutat să atragă Ţările de Jos de partea sa.

Guvernul olandez a stat în expectativă, dar în martie a stabilit restricţii privind exportul de echipamente avansate pentru semiconductori.

Anunţul de vineri finalizează aceste reguli şi oferă mai multă claritate cu privire la ceea ce poate şi ce nu poate fi exportat.

Legea nu evidenţiază nicio ţară şi nici nu numeşte ASML în mod explicit. Guvernul olandez a spus că regulile se aplică unui ”număr de tehnologii foarte specifice pentru dezvoltarea şi fabricarea semiconductorilor avansaţi”, care ar putea fi utilizate îndomenii precum aplicaţiile militare.

”Am făcut acest pas din motive de securitate naţională. Este bine ca firmele care vor fi afectate să ştie la ce se pot aştepta. Acest lucru le va oferi timpul de care au nevoie pentru a se adapta la noile reguli”, a declarat ministrul olandez al Comerţului Liesje Schreinemacher, într-un comunicat.

 

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole