sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneȚările de Jos vor începe să trimită „fără întârziere” cele 24 de...

-

Țările de Jos vor începe să trimită „fără întârziere” cele 24 de avioane F-16 către Ucraina

Țările de Jos vor începe „fără întârziere” să trimită Ucrainei cele 24 de avioane F-16, a promis ministrul olandez de Externe, Caspar Veldkamp, în timpul unei vizite efectuate la Kiev, potrivit Agerpres.

În prima sa deplasare internaţională de când a fost numit şef al diplomaţiei în urmă cu câteva zile, Veldkamp a dat asigurări într-o conferinţă de presă la Kiev că, odată cu acordarea licenţelor de export necesare, săptămâna trecută, Ţările de Jos sunt pregătite să trimită aceste avioane ucrainenilor.

Oficialul nu a oferit, însă, detalii suplimentare, cum ar fi data la care va ajunge în Ucraina primul dintre cele 24 de de F-16 promise de Țările de Jos.

Ce așteptări are Ucraina

Forțele ucrainene susțin că aceste aeronave, de fabricație americană, le vor ajuta să își protejeze mai bine soldații și orașele de bombardamentele rusești care au loc la ordinea zilei.

Kievul a început să solicite avioane F-16 la scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, iar piloții ucraineni au urmat luni întregi de pregătire în țările NATO.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat AFP în luna mai că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 de astfel de aparate pentru a atinge paritatea aeriană cu Rusia. Cu toate acestea, țările occidentale au promis mai puțin de 100.

Rusia a reacționat vehement la ajutorul oferit Ucrainei și a avertizat că forțele sale vor viza toate echipamentele militare occidentale, inclusiv avioanele F-16.

Cine este Veldekamp

Veldkamp face parte din coaliţia care tocmai s-a instalat la putere, în care Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, calificat de extremă dreaptă, ocupă locul cel mai important. Noul guvern a reafirmat sprijinul Ţărilor de Jos pentru Ucraina.

Împreună cu ministrul de externe Caspar Veldkamp, la Kiev s-a aflat şi ministrul apărării Ruben Brekelmans, ambii întâlnindu-se cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu alţi înalţi oficiali ucraineni, conform Reuters.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole