joi, iunie 13, 2024
AcasăActualitateTransgaz a organizat la Sibiu ediţia din 2023 a Congresului Central European...

-

Transgaz a organizat la Sibiu ediţia din 2023 a Congresului Central European al Gazelor Naturale din Centrul, Sud-Estul Europei şi Balcani

SNTGN Transgaz SA a organizat ediţia din 2023 a Congresului Central European al Gazelor Naturale, în perioada 27-29 septembrie 2023, la Sibiu, într-un moment definitoriu pentru securitatea energetică a Europei, în toamna celui de-al doilea an de conflict în Ucraina. Importanţa crescândă a prestigiului SNTGN Transgaz SA la nivel european, susţinută prin strategiile manageriale, prin investiţiile strategice realizate în modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii energetice, prin participarea activă în proiecte de interes regional şi european şi prin parteneriate dinamice cu companii de profil, a fost completată odată cu organizarea acestui Congres.


Parteneri în organizarea Congresului au fost OMV Petrom, ROMGAZ, DELGAZ grid, CEEnergy News, INSPET, CIS GAZ, IRIGC IMPEX, SUTECH.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor invitaţi de înalt nivel, printre care amintim: Constantin Dudu Ionescu – Consilier de Stat, Administraţia prezidenţială, Virgil Popescu – Deputat, Camera Deputaţilor, Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, Antal Istvan-Lorant – Senator, Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, Cristina Prună – Deputat, Camera Deputaţilor, Comisia pentru industrii şi servicii, Bende Sandor – Deputat, Comisia economică, industrii şi servicii, Mihnea Claudia Drumea – Secretar de Stat la Secretariatul General al Guvernului, Daniela Cîmpean – Preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu, Mihai Lupu – Preşedinte Consiliul Judeţean Constanţa, Mircea Dorin Creţu – Prefectul Judeţului Sibiu, Răzvan Popescu – Director general Romgaz, Franck Neel – Preşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze,
Kateryna Kovalenko – Director Departament Strategie LLC Gas OTS Ucraina, Kleopatra Avraam – Senior Manager Planificare strategică, DESFA Grecia, Kiril Ravnachki – Membru în Consiliul de Administraţie Bulgartransgaz, Marko Janicijevic – Manager Senior de Vânzări Gas Connect Austria GmbH, Basilio Petkidis – CEO Mediterranean Gas SA, Gabor Szokodi – Director pentru Trading şi Business Development FGSZ Ungaria, Vadim Ceban – Preşedintele Consiliului Director Moldovagaz, Vasile Carstea – Director General Depogaz Ploieşti, Ciprian Păltineanu – Director General INSPET, Ioan Dan Gheorghiu – Preşedinte CNR -CME, Dumitru Chisăliţă – Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Adrian Tănase – Director General BVB, precum şi Excelenţa Sa Moayad Fathallah Mohamed El Dalie – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Ambasada Republicii Arabe Egipt în România.

Directorul General al SNTGN Transgaz SA, dl Ion Sterian, a declarat, cu prilejul deschiderii evenimentului: „Este o mare onoare pentru Transgaz, pentru colegii mei din Transgaz, pentru toată zona de exploatare, transport, distribuţie şi furnizare a gazelor, să avem licenţa pentru anul acesta pentru a organiza, aici, în România, Congresul Central European al gazelor naturale. Şi nu întâmplător am ales locul în care l-am organizat:
Transilvania, pentru că Transilvania este parte a Europei Centrale. Vreau să mulţumesc tuturor invitaţilor care au dat curs şi au participat la acest Congres, domnilor ambasadori care au depus eforturi deosebite să ajungă de la Bucureşti la Sibiu, celorlalţi invitaţi de la OTS-urile din Europa Centrală, din Balcani, din Grecia, din Bulgaria, Ungaria. Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor care au venit alături de noi pentru organizarea acestui eveniment. Mă bucur că împreună am reuşit să aşezăm, încă o dată, România pe locul meritat pe scena europeană în ceea ce priveşte sectorul energetic”.

Pe parcursul a două zile, în cadrul a opt paneluri, delegaţii care au participat la Congres, au discutat despre teme de actualitate de real interes, precum: diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi a rutelor de transport în Europa Centrală, de Sud Est şi Balcani, incertitudinea geostrategică pe piaţa europeană de energie, viitorul gazelor naturale în mixul energetic european pe termen mediu şi lung, consolidarea securităţii energetice europene, dar şi despre finanţarea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii gaziere din Europa Centrală, de Est şi Balcani, optimizarea proceselor din industria energetică prin utilizarea noilor tehnologii digitale, hidrogenul ca vector energetic pe termen lung şi la scară largă şi piaţa GNL în Europa Centrală, de Est şi Balcani.

Temele au fost alese astfel încât să acopere toate subiectele importante pentru sectorul gazier în prezent, şi pentru viitorul pe termen mediu şi lung al acestuia, aşa cum este cazul când vine vorba despre hidrogen. Elementul central al temelor de discuţie este securitatea energetică, atât din perspectiva diversificării surselor de aprovizionare, cât şi din perspectiva dezvoltării infrastructurii gaziere, întrucât colaborarea între Operatorii de Transport şi Sistem europeni să fie facilitată.

În contextul creşterii gradului de securitate energetică în aprovizionarea cu gaze naturale la nivel european, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi a rutelor de transport sunt vectori pentru consolidarea securităţii şi solidarităţii energetice, iar expertiza şi
colaborarea între Operatorii de Transport europeni devine esenţială. Prin urmare, facilitarea unui cadru de interacţiune la nivel regional a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea unor potenţiale parteneriate în sectorul energetic.

Locul evenimentului a fost ales cu un simbolism dual în vedere: pe de o parte Sibiul a fost oraşul care a pus, de mai multe ori, România pe harta europeană, atât atunci când a fost Capitală Culturală Europeană, cât şi atunci când a fost locul care a reunit liderii europeni cu prilejul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, iar pe de altă parte, aminteşte despre faptul că sediul social al SNTGN Transgaz SA se află la Mediaş, judeţul Sibiu, şi că în centrul ţării s-a construit în anul 1914 prima conductă de transport gaze naturale din ţara noastră şi din Europa.

În 2022, Congresul Central European al Gazelor Naturale, a fost găzduit de Slovacia şi s-a desfăşurat sub egida Slovak Gas and Oil Association şi sub patronajul Eustream, compania din Slovacia, omolog al Transgaz. Aceasta a acordat Transgaz licenţa de organizare a Congresului Central European al Gazelor Naturale şi de utilizare a numelui şi logo-ului acestuia pentru o perioadă de 12 luni, începând cu 1 iulie 2023.

Stirea Transgaz a organizat la Sibiu ediţia din 2023 a Congresului Central European al Gazelor Naturale din Centrul, Sud-Estul Europei şi Balcani a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole