duminică, iunie 23, 2024
AcasăExterneTrupele israeliene au înconjurat încă un oraș din Fâșia Gaza. 250 de...

-

Trupele israeliene au înconjurat încă un oraș din Fâșia Gaza. 250 de ținte ale teroriștilor au fost lovite

Trupele israeliene au înconjurat încă un oraș din Fâșia Gaza  Președintele american Joe Biden spune că un acord care ar permite eliberarea unora dintre ostaticii deținuți de Hamas „este aproape” de a fi încheiat.

Trupele israeliene au înconjurat încă un oraș din Fâșia Gaza. Liderul Hamas spune că ai lui se apropie de un acord cu Israelul, care ar presupune, însă, un armistițiu.

Luptele continuă cu înverșunare în Gaza. Forțele isrealiene susțin că au lovit 250 de ținte ale teroriștilor Hamas și au înconjurat încă un oraș din nordul Fâșiei Gaza, Jabalia.

Însă, un posibil acord între Israel și Hamas – cu medierea Qatarului și participarea Satelor Unite – ar presupune un armistițiu de cinci zile – adică încetarea temporară a luptelor în Fâșia Gaza și limitarea raidurilor aeriene asupra părții de sud a enclavei palestiniene.

Eforturi pentru eliberarea ostaticilor

În aceste condiții, Hamas ar elibera un grup de 50, până la 100 de ostatici, probabil majoritatea femei și copii. În schimb, e posibil ca 300 de palestinieni, incluzând femei și copii, să fie eliberați din închisorile israeliene.

De asemenea, această pauză ar permite aducerea mai multor ajutoare umanitare în Gaza.

Președintele Biden „ține pumnii”, cum am spune noi, pentru eliberarea măcar a unora dintre cei aproximativ 240 de ostatici ținuți de Hamas în Gaza.

Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „Dacă vrei să asiguri eliberarea ostaticilor – și, cu siguranță, sperăm că vom putea realiza asta curând – trebuie să te asiguri că aceștia pot ajunge (în Israel) în condiții de siguranță, cât mai curând posibil. Asta înseamnă, însă, că va trebui să existe cel puțin o oprire temporară și localizată a luptelor pentru a permite mutarea (ostaticilor)”.

Chiar și liderul Hamas, susține într-un comunicat transmis mai multor agenții de presă internaționale că un astfel de acord cu Israelul este „aproape”. Declarația vine după ce Ismail Haniyeh – care locuiește în Qatar – s-a întâlnit cu președintele Crucii Roșii Internaționale. Organizația a ajutat la eliberarea celor patru ostatici, pe care Hamas i-a predat luna trecută.

Între timp, Benjamin Netanyahu și mai mulți membri ai cabinetului de război israelian s-au întâlnit, luni seară cu familiile unora dintre ostatici.

„Ne așteptăm în mod cert ca aceasta (eliberarea ostaticilor) să fie principala prioritate, o prioritate urgentă, de altfel, chiar dacă înseamnă că trebuie să oprim o vreme din atingerea altor obiective ale războiului. Acesta este scopul suprem, cred, pentru noi toți aflați în această situație”.

Bebeluși născuți prematur transferați în Egipt

Netanyahu le-a spus că distrugerea Hamas și aducerea acasă a celor răpiți sunt „obiective cu aceeași prioritate” ale războiului.

S-au încins spiritele și în Knesset, între o rudă a unui ostatic și un deputat de extremă dreapta.

Pe de altă parte, dintre cei 31 de bebeluși născuți prematur, evacuați duminică din asediatul spital Al-Shifa, din Gaza, 28 se află acum acum în diferite spitale Egipt. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că 12 bebeluși, cu infecții și alte afecțiuni grave, au fost transportați la Cairo pentru tratament suplimentar.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole