sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăExterneTurcia are un nou Executiv. Recep Tayyip Erdogan a ales un nou...

-

Turcia are un nou Executiv. Recep Tayyip Erdogan a ales un nou Guvern

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat, sâmbătă seara, noul Guvern de la Ankara. Printre membrii acestuia se află și Hakan Fidan, omul de încredere arl președintelui Turciei. Acesta din urmă este cunoscut pentru loialitatea sa de neclintit față de președintele Erdogan.

Sâmbătă seara, Recep Tayyip Erdogan și-a prezentat noul guvern după ce a fost reales în fruntea Turciei pentru un al treilea mandat. După ceremonia de depunere a jurământului de la începutul zilei, cabinetul, format din 17 miniștri, urmează să se reunească pentru prima dată marți.

În timpul anunțului făcut de la Palatul Cankaya din Ankara, Erdogan a dezvăluit că Mehmet Simsek, în vârstă de 56 de ani, va prelua rolul de ministru al Economiei. Numele lui Simsek a circulat timp de mai multe zile, iar numirea sa a fost confirmată de șeful statului. De remarcat, Palatul Cankaya a fost înființat în 1923 de Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce.

După ce anterior a fost ministru de finanțe între 2009 și 2015 și apoi viceprim-ministru care a supervizat economia până în 2018, Simsek, fost economist la banca americană Merrill Lynch, va fi însărcinat cu restabilirea disciplinei fiscale și cu consolidarea încrederii investitorilor în politica financiară a Turciei. Se așteaptă ca numirea sa să liniștească îngrijorările din cadrul piețelor financiare.

De o importanță deosebită este rolul lui Simsek în inversarea poziției neconvenționale a președintelui de a reduce ratele dobânzilor pentru a stimula creșterea economică, o politică care a contribuit la o creștere semnificativă a inflației. În 2022, inflația s-a situat în medie la 73%, atingând un vârf de 85% în toamna anului trecut. Mandatul lui Simsek va implica implementarea unor măsuri de reducere a inflației și de restabilire a stabilității economiei țării.

În noul Guvern se află și omul de încredere al lui Erdogan

Hakan Fidan, fostul director al MIT, serviciul de informații turc, va prelua funcția de ministru al Afacerilor Externe, înlocuindu-l pe Mevlut Cavusoglu. Aflat la conducerea MIT din mai 2010, Fidan este cunoscut pentru loialitatea sa de neclintit față de președintele Erdogan, cu care a lucrat deja trei ani în calitate de consilier diplomatic. În 2012, președintele Erdogan s-a referit la el ca fiind „păstrătorul secretelor mele, păstrătorul secretelor de stat”, lăudându-l pe Fidan ca fiind un funcționar public foarte priceput.

Potrivit unei surse diplomatice din țările occidentale, Hakan Fidan a fost reprezentantul de încredere al președintelui Erdogan pentru o perioadă semnificativă și a jucat un rol esențial în negocierile cu diverse națiuni arabe, inclusiv cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Libia și Siria. Prin intermediul Moscovei, președintele Erdogan încearcă să restabilească canalele de comunicare cu Siria, iar Fidan a condus aceste eforturi.

În funcția de ministru al Apărării, Yasar Güler, șeful Statului Major General al forțelor armate, îi ia locul lui Hulusi Akar, care a ocupat funcția de șef al Statului Major din iulie 2018. Akar, el însuși fost șef al Statului Major, a fost recunoscut pe scară largă ca fiind creierul din spatele rezistenței la tentativa eșuată de lovitură de stat din iulie 2016.

După ce a deținut puterea timp de două decenii, inițial ca prim-ministru, Erdogan a numit, de asemenea, un nou vicepreședinte, Cevdet Yilmaz. Yilmaz, un membru loial al partidului AKP al lui Erdogan, este deputat pentru Diyarbakir, în sud-estul țării, și a fost anterior ministru în mai multe rânduri.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole