joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneTurcia lui Erdogan sfidează SUA. Blinken, umilit la Ankara

-

Turcia lui Erdogan sfidează SUA. Blinken, umilit la Ankara

Întâlnirea pe care secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut-o cu omologul său turc, Hakan Fidan, la Ankara, se pare că a oferit prea puţin spaţiu de a ajunge la o înţelegere, în cadrul unei vizite care s-a anunţat dificilă încă de la început, fiind dinamitată de decizia lui Recep Tayyip Erdoğan de a-l trata cu indiferenţă pe șeful diplomației SUA.

Blinken, umilit la Ankara. În timp ce Blinken se afla la întâlnirea tête-à-tête cu Fidan, care a durat două ore și 40 de minute, Erdoğan a mers într-o zonă de la graniţa de nord-est a Turciei pentru a inspecta nişte proiecte de dezvoltare. Presa internaţională a intrepretat această mişcare drept o umilinţă a lui Blinken. În timp ce atât în ​​Palatul Alb al lui Erdoğan, cât și pe străzile Turciei „fierbe” furia împotriva Israelului și a SUA.

Cum a fost Blinken umilit

După întâlnirile dificile avute în weekend cu liderii arabi din Iordania, Irak și Cisiordania, Blinken a mers la Ankara. Misiunea principală a fost de a câștiga mai mult timp pentru Israel. Iar turcii știau asta, de aici și primirea rece pe care i-au rezervat-o, după cum a declarat Tamer Qarmout, profesor de politici publice la Doha Institute for Graduate Studies.

Ce a cerut Blinken la întâlnirea cu Fidan. Ce cere Ankara

Întâlnirea Blinken-Fidan s-a încheiat fără o conferință de presă comună. Potrivit Al Jazeera, „partea americană a încercat să-i convingă pe oficialii turci să facă mai multe presiuni asupra Hamas pentru eliberarea ostaticilor. Dar poziția Turciei a fost clară. Ei au spus că eliberarea de prizonieri ar trebui să se realizeze reciproc. Hamas să elibereze ostatici, iar Israel să elibereze prizonieri palestinieni. Potrivit aceleiași rețele de televiziune, Turcia a cerut o încetare necondiționată a focului și un mecanism internațional care să supravegheze această încetare.

În plus, Ankara îşi revendică rolul de țară garant. Blinken însă nu a folosit termenul de armistițiu în contactele sale cu Fidan. El a vorbit despre pauze umanitare, pe care partea turcă le-a considerat insuficiente.

Blinken umilit în fața Ministerului de Externe al Turciei

În același timp, un grup de protestatari, membri ai unei organizații turce de tineret, a organizat un protest. Tinerii au scandat în faţa Ministerului de Externe lozinci anti-americane. Inclusiv „Blinken, ucigaşule, pleacă din Turcia”, potrivit agenției de presă Anadolu. Deși demonstrația a fost relativ mică, ea a indicat dorința conducerii turce de a permite exprimarea publică a sentimentelor antiamericane ale opiniei publice turceşti..

De altfel, vizita lui Blinken la Ankara a fost precedată de o demonstrație în fața bazei aeriene Incirlik din Turcia. Acolo unde sunt găzduite forțe americane. Demonstrația a fost organizată de același ONG turcesc care a încercat să spargă în 2010 blocada navală israeliană asupra Fâșiei Gaza prin trimiterea a trei nave. În ciuda asigurărilor că mitingul va fi pașnic, poliția a trebuit să facă uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Mulțimea a încercat să ia cu asalt baza aeriană.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole