joi, iunie 13, 2024
AcasăEconomicTurcii de la Hatboru și un antreprenor român au investit 10,5 milioane...

-

Turcii de la Hatboru și un antreprenor român au investit 10,5 milioane de euro într-o fabrică de producție de țeavă de oțel în Giurgiu. Compania vrea să angajeze peste 100 de specialiști

Compania turcă Hatboru a investit 10,5 milioane de euro într-o fabrică ce va produce țeavă de oțel sudată elicoidal, în Zona Liberă din Giurgiu și intenționează să angajeze peste 100 de operatori de mașini și specialiști în deformări plastice, sudură și control nedistructiv. La investiție a participat și antreprenorul Horia Alexander Enciu.
Investitorii au avut de ales între mai multe țări din Uniunea Europeană pentru amplasarea noii facilități de producție, iar România a prezentat mai multe avantaje printre care se numără tradiția în domeniul industrial, poziția geografică și competențele specialiștilor din producție, conform unui comunicat al companiei.
„Am decis să construim fabrica Hatboru la nivel local întrucât cred cu tărie în reindustrializarea României în domeniile tradiționale din care am ieșit în ultimele decenii. Deși avem o istorie de peste 150 de ani în petrol și de peste 110 de ani în domeniul gazelor, iar prima conductă de gaze a fost construită în 1914, nu aveam până acum nicio fabrică în care să fie produsă țeavă pentru conducte magistrale, așa cum este standardul industriei astăzi, cu acoperire interioară și exterioară. Această tradiție a dus la formarea specialiștilor care pot fi atrași spre noi, o resursă umană pe care ne vom putea baza acum și în faza următoare de dezvoltare”, a declarat Horia Alexander Enciu, acționar Hatboru Romania.
Hatboru Romania va fabrica la Giurgiu țeavă de oțel sudată elicoidal, cu diametre exterioare de până la 2540 mm, care va fi acoperită anti-coroziv atât la exterior, cât și la interior, asigurând astfel caracteristici tehnice care să crească durata de utilizare a conductelor realizate în acest fel. Țeava produsă în județul Giurgiu va fi folosită pentru conducte de gaze naturale, țiței, produse petroliere, aducțiuni de apă, canalizare, termoficare, construcții de drumuri și poduri, consolidări de maluri și extinderi de porturi.
„Ne propunem să ajungem în primul an de activitate la o producție care să fie peste volumul importat pe piața din România în ultimii 15 ani. Această evoluție depinde foarte mult de proiectele noi care vor fi disponibile în piața locală și regională și pe care vom reuși să le câștigăm. Avem răbdare și vom construi pe piața românească pas cu pas”, a declarat Mehmet Kiliclar, Președintele Consiliului de Administrație al Hatboru Romania.
Compania turcă Hatboru a început să fie activă în România în 2008-2009, atunci când a livrat împreună cu Industrial MD Trading SRL (IMD) 25 de km de țeavă DN 700 pentru conducta de transport gaze naturale Szeged-Arad, care urma să interconecteze sistemele de transport din România și Ungaria.
În 2009-2010 au urmat proiectele care au asigurat alimentarea cu gaze a noii centrale a Petrom de la Brazi, Filipești-Butimanu, 37 de km de țeavă Dn 700 și Butimanu-Brazi, 30 de km, DN 800. Pe lângă multe alte inițiative mari, un proiect foarte important este conducta BRUA, pentru care Hatboru a livrat împreună cu IMD circa 120 km, DN 800 în 2018-2019.
În 2020 compania turcească a livrat țeavă DN 600 în Republica Moldova, pentru conducta Ungheni-Chișinău. În ultimi 2–3 ani, compania a livrat 87 km, DN 300, pentru conducta Sighetul Marmației-Borșa și țeavă pentru o serie de proiecte din apropierea Bucureștiului.
În total, au fost livrate în acești 15 ani circa 25.000 de tone de țeavă produsă de Hatboru în Turcia pentru Sistemul Național de Transport gaze naturale.
Hatboru România a fost înființată juridic în noiembrie 2022 și este deținută în proporție de 90% de Hatboru Sanayi VE Ticaret Anonim Sirketi și în proporție de 10% de către Horia Alexander Enciu, care este președinte al Consiliului de Administrație al producătorului român de fitinguri UPRUC-CTR din Făgăraș, controlat indirect de Adriana și Vasile Dan, conform termene.ro.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole