joi, mai 23, 2024
AcasăExterneUcraina a primit rachetele britanice Storm Shadow. Ministrul Apărării de la Londra...

-

Ucraina a primit rachetele britanice Storm Shadow. Ministrul Apărării de la Londra a confirmat oficial

Ucraina primit rachete de croazieră, cu rază lungă de acțiune, de tip Storm Shadow, din Marea Britanie. Informația a fost confirmată de ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace într-un discurs susținut în Camera Comunelor. Moscova nu vede cu ochi buni situația, spunând că va da un „răspuns adecvat”. Cu toate acestea, Ben Wallace crede că măsura „este calibrată și proporțională cu escaladările Rusiei”.

Regatul Unit al Marii Britanii a livrat în Ucraina rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow. Anunțul a fost făcut chiar de secretarul apărării de la Londra, Ben Wallace, într-un discurs pe care l-a susținut în Camera Comunelor. Potrivit informaţiilor furnizate de CNN, Londra a primit asigurări din partea guvernului de la Kiev că aceste rachete vor fi utilizate doar pe teritoriul suveran al Ucrainei. Rachetele de tip Storm Shadow nu vor fi lansate în interiorul Rusiei.

Ben Wallace a declarat că aceste rachete „vor permite Ucrainei să respingă forțele rusești aflate pe teritoriul suveran ucrainean”. El a precizat că Marea Britanie și-a asumat această decizie după ce Rusia „a continuat pe o cale întunecată” vizând infrastructura civilă a Ucrainei.

„Donarea acestor sistem de rachete oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității Rusiei”, a declarat Ben Wallace.

El a descris livrarea acestor arme ca fiind o măsură „calibrate și proporțională cu escaladările Rusiei”.

Ucraina

Statele Unite au fost puse la curent

Miniştrii britanici al apărării, Ben Wallace, şi al afacerilor externe, James Cleverly, s-au deplasat în ultimele săptămâni în SUA pentru discuţii cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.

De altfel, Regatul Unit şi alte ţări occidentale şi-au sporit ajutorul militar pentru Ucraina în acest an. În luna ianuarie, Londra a anunțat că va trimite 14 dintre tancurile sale de luptă Challenger 2, iar angajament său a fost urmat și de alte ţări, inclusiv SUA şi Germania.

Săptămâna trecută, un grup de ţări europene a cerut companiilor să înainteze cereri de exprimare a interesului pentru a aproviziona Ucraina cu rachete cu rază de acţiune mai mare de 300 de km. Ulterior, oficialii din guvernul de la Londra au declarat că nu a fost luată o decizie finală cu privire la aprovizionarea cu arme a Ucrainei.

Rusia este nemulțumită

Pe de altă parte, Rusia a primit de o manieră negativă ştirea privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina. Kremlinul a declarat că va răspunde în mod „corespunzător” la această acţiune, după cum relatează agenția EFE.

„Acest lucru necesită un răspuns adecvat şi din partea militarilor noştri, care vor lua deciziile corespunzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Ucraina

Caracteristicile rachetelor Storm Shadow

Storm Shadow sunt fabricate de producătorul european MBDA și sunt rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi capacităţi „stealth”. Acestea sunt proiectate pentru atacuri împotriva unor ţinte de mare importanţă, precum buncăre ascunse şi infrastructuri-cheie, după cum se arată în prezentarea de pe site-ul web al companiei producătoare.

Informațiile oficiale arată că aceste rachete au o rază de acţiune de peste 250 de kilometri.

Storm Shadow sunt lansate din avioane astfel că, având în vedere raza de aciune mai mare, piloții ucraineni vor putea opera mai departe de linia frontului. Odată lansată, racheta conoară la o altitudine joasă, evitând radarele inamice, și se fixează asupra țintei cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire cu infraroșu.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole