vineri, mai 24, 2024
AcasăEconomicUcraina denunţă în note de protest transmise Poloniei şi UE restricţii ”inacceptabile”...

-

Ucraina denunţă în note de protest transmise Poloniei şi UE restricţii ”inacceptabile” impuse produselor agricole ucrainene

”Note (de protest) cu privire la situaţia complet inacceptabilă (care decurge) din restricţii comerciale ale importurilor de produse agricole provenind din Ucraina” aU fost transmise reprezentanţei diplomatice poloneze şi celei a Uniunii Euroipene (UE), anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

„Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia”, a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă.

Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase.

Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecţie şi pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui. 

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole