luni, mai 20, 2024
AcasăEconomicUDMR a depus în Parlament un proiect de lege care prevede că...

-

UDMR a depus în Parlament un proiect de lege care prevede că producătorii de căpşune pot beneficia de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei per hectar

„Potrivit proiectului de lege, producătorii de căpşune care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice şi cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp. O altă condiţie, care trebuie îndeplinită este obţinerea producţiei de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializarea de cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs. Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, ci şi în multe părţi ale Transilvaniei. Generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltare rurală”, a declarat deputatul UDMR din judeţul Satu Mare, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, conform comunicatului de presă al Uniunii.

Deputatul UDMR a mai spus că „sprijinirea producătorilor de căpşune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susţinerea acestui sector vital”.

„Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2021 la nivelul întregii ţării s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha. Statisticile arată că tendinţa de scădere a producţiei de căpşune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani”, a completat el.

Deputatul UDMR a adăugat că, deşi în 2016 s-a obţinut o producţie de 23.000 de tone de căpşune pe 2.700 de hectare, în 2021 s-au recoltat doar 18,5 mii de tone de căpşune pe aproape 2.000 de hectare, în condiţiile în care România importă căpşuni din străinătate, în special din Grecia, Turcia şi Bulgaria. Scopul proiectului de lege este de a reduce exporturile de căpşune în România şi de a stimula cultivarea autohtonă de căpşune.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaţilor va vota iniţiativa legislativă în calitate de for decizional.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole