sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăEconomicUE finanțează construcția în România a 242 de noi stații de încărcare...

-

UE finanțează construcția în România a 242 de noi stații de încărcare de mare putere pentru mașini electrice

Uniunea Europeană (UE), prin intermediul CINEA, va acorda Renovatio e-charge un grant de 9,5 milioane de euro pentru construcția în România a unui număr de 242 de noi stații de încărcare de mare putere pentru mașini electrice. Astfel, Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) a semnat recent acordurile de finanțare cu membrii Consorțiului EXPAND-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte și Renovatio e-charge.
„Consorțiul EXPAND-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locații, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150-350kW), destinate vehiculelor electrice ușoare și grele de transport marfă. UE finanțează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a declarat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al Renovatio e-charge.
Renovatio e-charge face parte din ecosistemul de companii Renovatio și administrează în prezent o rețea de încărcare a mașinilor electrice care cuprinde peste 655 de puncte de încărcare la nivel național.
Concret, în cadrul proiectului european EXPAND-E, Renovatio e-charge va instala până la 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150kW, dedicate vehiculelor electrice ușoare și 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze și autocare), în 53 de locații de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.
„Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalți membri ai proiectului, precum și cu alți operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluțiilor de roaming. De asemenea, toate stațiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial”, a explicat Alexandru Teodorescu.
Semnarea recentă a acordului de finanțare dintre CINEA ȘI EXPAND-E a confirmat statusul, calendarul și livrabilele celui mai mare proiect de infrastructură de încărcare a mașinilor electrice finanțat de agenția europeană de la înființare și până în prezent.
Membrii Consorțiului EXPAND-E au început deja identificarea și securizarea terenurilor, realizarea testelor de fezabilitate și a procedurilor de achiziții de echipamente.
Grantul UE a atras și capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum și capital de lucru adițional de la membrii consorțiului și câteva instituții financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiții adiționale, cât și încrederea investitorilor în proiect și în creșterea pieței vehiculelor electrice.
Adițional, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare proiectul EXPAND-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locații din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global EXPAND-E și asigurând acoperirea a 23 state membre UE.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole