UE interzice încălzirea cu gaz! O nouă directivă a Uniunii Europene va pune capăt fenomenului centralelor de apartament, care este destul de extins și în România.
Adio, centrale de apartament! UE vrea încetarea folosirii sistemelor de încălzire cu gaz și petrol
Dispar centralele de apartament! Noua directivă a Uniunii Europene are ca scop revizuirea și anularea legilor existente referitoare la încălzirea cu gaz și petrol în statele membre ale UE.
Aceasta marchează o schimbare semnificativă în ceea ce privește sistemele de încălzire, având drept obiectiv încetarea pe termen lung a utilizării acestor surse de energie pe întreg continentul.
Germania optează pentru energie regenerabilă
Germania a introdus recent noul Act privind energia pentru clădiri (GEG), acesta are ca scop principal promovarea utilizării energiei regenerabile în sistemele de încălzire ale clădirilor pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a contribui la combaterea schimbărilor climatice.
Mai precis, se dorește ca până la 1 ianuarie 2024, toate sistemele de încălzire nou instalate să fie alimentate cu cel puțin 65% energie regenerabile, drept urmare, consumatorii trebuie să renunțe la încălzirea cu gaz și petrol în următorii ani.
Germania va interzice sistemele de încălzire care încă funcționează cu ulei de încălzire, combustibili fosili sau gaze naturale fosile abia din 2045, scrie ziarulromanesc.de.
Planul Uniunii Europene
Potrivit UE, regulamentul de proiectare ecologică pentru încălzitoarele de spațiu și încălzitoarele combinate va intra în vigoare la 1 septembrie 2025. Proiectul de lege al UE conține următoarele trei modificări pentru consumatori.
1. Eficacitatea energetică sporită: potrivit noilor linii directoare ale Uniunii Europene, echipamentele de încălzire vor trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce va duce la o reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate. Acest lucru poate duce la economii semnificative pe termen lung pentru consumatori.
2. Promovarea surselor de energie regenerabilă: noua lege a UE va încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru încălzire, cum ar fi energia solară, geotermală sau termică. Aceasta poate ajuta consumatorii să treacă treptat la surse de energie mai curate și mai sustenabile.
3. Inovații tehnologice: noile reglementări ale UE pot să stimuleze inovațiile tehnologice în domeniul încălzirii. Acest lucru poate duce la dezvoltarea de echipamente mai avansate, mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, care să satisfacă cerințele noilor reglementări.
Totodată, Directiva UE interzice repararea unei centrale vechi care se defectează, dorind înlocuirea ei, tot UE dorește și ca încălzitoarele noi cu o eficiență mai mică de 115 la sută să nu mai poată fi introduse pe piață.
Acest nou regulament se aplică centralelor de toate tipurile (pe ulei, centralelor pe gaz, sistemelor de încălzire pe peleți, cazanelor pe bușteni și cazanelor în condensare) cu o eficiență sub 115 – acestea nu vor mai putea fi vândute din 2029.