vineri, mai 24, 2024
AcasăExterne„Un punct de cotitură”. Cum vede Ucraina anunțul liderului Wagner de retragere...

-

„Un punct de cotitură”. Cum vede Ucraina anunțul liderului Wagner de retragere a mercenarilor săi din Bahmut

Decizia liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, de a se retrage din Bahmut din 10 mai ar putea fi „un punct de cotitură” în bătălia pentru orașul din estul Ucrainei, spune un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, conform CNN. Vicepremierul Ucrainei atrage însă atenția că Rusia vizează să cucerească Bahmut de „Ziua victoriei”, în 9 mai, astfel că până atunci ar putea continua să aducă acolo mercenari.

„Dacă nu își schimbă logica și nu reușesc să se reaprovizioneze, cred că acest lucru poate fi un punct de cotitură în bătălia pentru Bahmut.

Acesta (Wagner) este forța cheie în lupta pentru Bahmut. Timp de nouă luni, ei au avut monopolul acolo de cele mai multe ori”, a declarat pentru CNN Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării de Est a

Forțelor Armate Ucrainene.

Legat de lipsa de muniție invocată de Prigojin, oficialul ucrainean a declarat că „pierderile incredibile” suferite de Wagner s-ar fi datorat faptului că unitățile sale „au acționat prostește, lansând atacuri umane constante”, iar Prigojin ar vrea să se retragă pentru că Wagner ar fi aproape de a fi distrus în luptă.

„Dacă pierderile Wagner continuă să fie la fel de mari ca acum – 100 sau mai mulți oameni pe zi – și nu găsesc o modalitate de a-și reface personalul … Wagner va fi distrus lângă Bahmut”, a susținut oficialul militar ucrainean, adăugând că „majoritatea” celor 137 de soldați ruși uciși în zona Bahmut în ultimele 24 de ore au fost luptători Wagner.

 a mai susținut că Prigojin „minte” în legătură cu lipsa de muniție a luptătorilor săi:

„Numai în ultima zi, au fost efectuate 520 de atacuri cu lansatoare de rachete asupra pozițiilor noastre din zona Bahmut și au avut loc șase lovituri aeriene, așa că nu este adevărat. Cred că el caută un motiv pentru a se retrage pur și simplu de pe câmpul de luptă, suferind pierderi uriașe și neputând îndeplini nicio sarcină și neputând să își refacă personalul”.

„Confruntarea continuă”

Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, spune că declarațiile lui Prigojin arată că nu s-a încheiat conflictul de lungă durată cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major General, Valery Gerasimov, scrie Reuters.

„Confruntarea continuă”, a spus el.

Vicepremierul Ucrainei: „Rușii și-au stabilit obiectivul de a prelua controlul Bahmut până la 9 mai”

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, crede însă că Rusia va aduce mercenari Wagner la Bahmut în încercarea de a captura orașul de „Ziua victoriei”, în 9 mai. De altfel, liderul Wagner a anunțat că se va retrage din bătălia pentru Bahmut din 10 mai.

„Rușii sunt înclinați către simbolism și mitul lor istoric cheie este 9 mai și chiar și-au stabilit obiectivul de a prelua controlul asupra Bahmut până la această dată”, a spus ministrul adjunct al apărării din

Ucraina, conform Reuters.

Rusia marchează anual 9 mai cu o mare paradă militară în Piața Roșie, prezidată de Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri despre pregătirile pentru parada de „Ziua Victoriei”din 9 mai, într-o întâlnire cu Consiliul de Securitate, a transmis agenția de presă RIA Novosti, citând Kremlinul, conform Reuters. Moscova a anunțat că parada va avea loc conform planului, în pofida acuzațiilor sale că Ucraina ar fi încercat să-l omoare pe Putin într-un atac cu dronă deasupra Kremlinului la primele ore ale zilei de miercuri.

Mercenarii Wagner au fost vârful de lance al eforturilor Rusiei de a cuceri Bahmut.

Reamintim că vineri liderul companiei, Evgheni Prigojin, s-a filmat alături de zeci de cadavre ale luptătorilor săi, criticându-i mai dezlănțuit ca oricând pe șefii armatei ruse pentru faptul că nu-i dau destulă muniție. Ulterior, acesta a anunțat că din data de 10 mai Wagner se va retrage din bătălia pentru Bahmut „pentru a ne linge rănile”. Deși are o valoare strategică militară discutabilă, Bahmut, care înainte de război avea o populație de 70.000 de locuitori, a căpătat o importanță simbolică uriașă în invazia pe scară largă a Rusiei.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole