joi, mai 23, 2024
AcasăEconomicUPDATE: Guvernul a dat drumul la noile programe Rabla Clasic şi Rabla...

-

UPDATE: Guvernul a dat drumul la noile programe Rabla Clasic şi Rabla Plus 2023

Aproape 2.000 de persoane fizice au transmis cereri de finanţare pentru programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, în primele patru ore de la începutul primei sesiuni din acest an, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), publicate vineri, transmite Agerpres.

 

Potrivit sursei citate, până la ora 14:00, au fost depuse în cadrul programului „Rabla Clasic” 247 de dosare pentru persoane juridice, 21 de dosare pentru instituţii publice şi 986 înscrieri din partea persoanelor fizice.

Programul „Rabla Plus” – 2.015 dosare

În acelaşi interval de timp, în Programul „Rabla Plus” au fost transmise 2.015 dosare pentru persoane juridice, cu menţiunea că bugetul a fost epuizat în patru ore de la deschiderea sesiunii, 60 de dosare pentru instituţii publice şi 1.902 înscrieri persoane fizice (dintre care 1.665 pentru autovehicule electrice şi 237 pentru autovehicule electrice hibride).

„Şi în acest an bugetul pentru Programul Rabla Plus destinat persoanelor juridice a fost epuizat foarte rapid, în patru ore de la startul sesiunii de finanţare. Avem încă o dată confirmarea că românii au înţeles necesitatea „alegerilor verzi” pentru a micşora impactul asupra climei, astfel încât fiecare dintre noi să aducă o schimbare pe termen lung. Putem spune că succesul de care se bucură Programul Rabla Plus se datorează modului în care cetăţenii îşi doresc să participe activ la protejarea mediului, în special în marile oraşe ale ţării”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Știre inițială

Noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus 2023 au fost publicate în Monitorul Oficial al României de către ministerul Mediului.

”Începând de vineri, 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programme”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Mediului.

Persoanele juridice care doresc participarea la Rabla Clasic şi Rabla Plus vor putea accesa aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de AFM, începând de joi, 23 martie 2023, doar pentru crearea conturilor de utilizator. Programele se vor desfăşura în două etape, în limita sumelor alocate, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023, astfel:

Rabla Clasic:

– Persoane juridice – 130.000.000 lei

– Persoane fizice – 235.000.000 lei

– UAT-uri şi instituţii publice – 27.000.000 lei

Rabla Plus:

– Persoane juridice – 200.000.000 lei

– Persoane fizice – 300.000.000 lei

– UAT-uri şi instituţii publice – 46.000.000 lei

Ministerul precizează că programele vin cu o serie de modificări.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Vezi și Înscrierile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep pentru persoane fizice și juridice din 24 martie

Cuantumul finanţării este de:

51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2023 este de 560 de milioane de lei şi pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 780 de milioane de lei.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole