luni, octombrie 14, 2024
AcasăExterneVestea dimineții despre Prigojin! Ce s-a întâmplat cu șeful Wagner

-

Vestea dimineții despre Prigojin! Ce s-a întâmplat cu șeful Wagner

Ce se va alege din vastul imperiu al lui Prigojin. Până unde se întinde puterea șefului Wagner. Un muzeu al ciocolatei în Sankt Petersburg. O mină de aur în Republica Centrafricană. Petrol și gaze în largul coastei siriene.

Afacerile lui Evgheni Prigojin, fost vânzător de cârnați devenit șeful grupului de mercenari Wagner, care a organizat o scurtă revoltă împotriva armatei Rusiei, luna trecută, depășesc miile de mercenari pe care i-a desfășurat în Ucraina, Africa și Orientul Mijlociu, scrie New York Post.

Printr-o rețea vastă de companii-fantomă și intermediari, activitățile lui Prigojin au inclus catering, producerea de filme de acțiune, fabricarea berii și a vodcăi, tăierea lemnului, exploatarea diamantelor și angajarea experților pentru acțiuni de dezinformare la alegerile din străinătate, inclusiv la cele din SUA, din 2016. Amploarea exactă a afacerilor lui rămâne un mister, subliniază publicația americană.

Având în vedere că nimeni nu știe acum exact unde se află Prigojin, soarta imperiului său vast este incertă. Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia a finanțat acțiunile lui Prigojin, dar nu este clar cât de mult control mai are Kremlinul asupra rețelei sale de afaceri, care se întinde mai departe de Moscova, spun experții.

„Cu siguranță, nimeni nu știe până unde se întind afacerile sale, cine le conduce, cât de mult știe Kremlinul și cât i se va permite Grupului Wagner să opereze”, susține Catrina Doxsee, expert în război la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, o organizație de cercetare cu sediul la Washington.

Rusia și Ucraina

Încă de la început, ca schior de fond și fost condamnat, Prigojin și-a croit un drum prin tumultul Rusiei post-sovietice, punând, în 1990, bazele imperiului său, prin deschiderea chioșcurilor cu cârnați și, ulterior, oferind servicii de catering pentru Kremlin. De aici și porecla lui Prigojin de „bucătarul lui Putin”.

De-a lungul deceniilor, el a câștigat miliarde din contractele cu statul și a controlat un portofoliu extins de afaceri, mai ales în Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Rusiei. Activitățile lui Prigojin au atins domenii precum construcții, catering și divertisment.

A condus o companie media, desființată la scurt timp după rebeliunea organizată luna trecută, și a creat ferme de troli care au încercat să modeleze alegerile prezidențiale americane din 2016. Companiile sale administrează hoteluri, restaurante, centre de afaceri și un magazin alimentar gourmet pe artera principală din Sankt Petersburg.

Contracte în valoare de încă 10 miliarde de dolari de la Kremlin

Nu este clar dacă afacerile sale au realizat profituri mari: unele au eșuat, altele au rămas pe linia de plutire. Prigojin a folosit bani din contractele de stat plătite unora dintre companiile sale pentru a-și finanța celelalte proiecte, inclusiv misiuni comandate, aparent, de Kremlin.

Grupul Wagner a fost plătit de guvernul rus cu aproape 10 miliarde de dolari, potrivit presei de stat ruse. Prigojin a obținut contracte în valoare de încă 10 miliarde de dolari de la Kremlin pentru compania sa de catering.

În iunie, el a recunoscut că a folosit profiturile din contractele de stat pentru a-și finanța mercenarii Wagner în Africa, Siria și în alte părți ale lumii, dar întotdeauna „pentru a urmări interesele statului rus”.

Africa
Activitatea principală a Grupului Wagner s-a desfășurat în mod special în Africa: din Libia, în nord, până în Mozambic, în sud, grupul a desfășurat trupe în cinci țări africane, asigurând securitatea președinților, susținând lideri autoritari și luptând împotriva grupărilor armate, adesea cu un cost ridicat pentru civili.

În Republica Centrafricană, mercenarii Wagner asigură securitatea președintelui, Faustin-Archange Touadéra, și antrenează armata. Observatorii au numit acțiunile grupului „capturarea statului” din cauza modului în care cei din Wagner au influențat deciziile politice pentru a-și promova interesele, în detrimentul publicului.

Potrivit SUA, guvernul condus de militari din Mali ar fi plătit mercenarilor Wagner aproximativ 200 de milioane de dolari, de la sfârșitul anului 2021, pentru ca aceștia să lupte împotriva grupărilor afiliate Al Qaeda și Statului Islamic.

Afacerile lui Prigojin au ajuns în zeci de țări. Companiile sale extrag aur în Sudan și în Republica Centrafricană, unde exportă și cherestea, produc bere și vodcă, conduc un post de radio și au produs filme de acțiune.

O firmă afiliată lui Prigojin controlează cea mai mare mină de aur din Republica Centrafricană și a semnat recent permise de exploatare pentru următorii 25 de ani. Mina ar putea aduce grupului venituri de 100 de milioane de dolari în fiecare an.

În timp ce Prigojin organiza, luna trecută, o rebeliune, trupele ruse din Siria au înconjurat mai multe baze unde erau staționați mercenarii Wagner, inclusiv în jurul capitalei, Damasc.

De teama luptătorilor Wagner, forțele siriene au stabilit puncte de control în jurul bazelor; serviciile de informații ale țării au fost puse în alertă, iar telecomunicațiile au fost blocate. Răspunsul a fost un alt semn al extinderii puterii lui Prigojin. Oficialii serviciilor secrete americane susțin că obiectivele Grupului Wagner în Siria au fost de a pune mâna pe zăcămintele de petrol și gaze și să le protejeze pentru regimul președintelui al-Assad.

Cel puțin patru companii legate de Wagner și înregistrate în Rusia au permise de explorare în Siria, potrivit lui Lou Osborn, analist la All Eyes on Wagner, un grup de cercetare open-source.

Toate au fost supuse sancțiunilor de către Departamentul de Trezorerie al SUA. Igor Gabidullin, fost luptător în Grupul Wagner, a spus că rețeaua de anvergură a lui Evgheni Prigojin în străinătate a crescut mult prea mult pentru ca regimul de la Kremlin să o controleze pe deplin.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole