joi, mai 23, 2024
AcasăExterneVladimir Putin amenință Marea Britanie. Dacă trimit obuze cu uraniu sărăcit în...

-

Vladimir Putin amenință Marea Britanie. Dacă trimit obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina, „răspunsul va fi corespunzător”

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va răspunde corespunzător dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei obuze conținând uraniu sărăcit.

De asemenea, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi de făcut înaintea unei potenţiale coliziuni nucleare între Rusia şi Occident. Aceste reacţii au venit după ce un responsabil britanic a declarat că tancurile Challenger 2 care vor fi oferite Ucrainei vor fi dotate inclusiv cu muniţie cu uraniu sărăcit.

Vladimir Putin amenință Marea Britanie

„Astăzi am aflat că Marea Britanie a anunţat nu doar livrarea de tancuri Ucrainei, ci şi de obuze conţinând uraniu sărăcit. Dacă acest lucru se întâmplă, Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător”, a declarat Vladimir Putin presei după întrevederea cu omologul său chinez Xi Jinping.

Vorbind luni la Londra, ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Întrebat marţi despre această declaraţie, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a spus în faţa presei că „încă un pas a fost făcut, şi rămân tot mai puţini paşi”.

Şi continuă: „Solicitat să precizeze dacă se referă la apropierea unei coliziuni nucleare între Rusia şi Occident, el a confirmat că asta a dorit să spună. Nu din întâmplare am spus despre paşi. Sunt din ce în ce mai puţini”, a atenţionat el.

Ministrul Şoigu: Fireşte, Rusia are cu ce să răspundă

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

Înaintea lui, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a descris planul Londrei drept o repetare a „scenariului iugoslav”, amintind că acest tip de muniţie cu uraniu sărăcit cauzează cancer şi contaminează mediul, informează Agerpres.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole