joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneVladimir Putin s-a dus în China cu servieta nucleară

-

Vladimir Putin s-a dus în China cu servieta nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin la Beijing însoţit de ofiţeri purtând aşa-numita servietă nucleară care poate fi folosită pentru a ordona un atac nuclear, relatează Reuters.

Vladimir Putin la Beijing după o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Putin a fost filmat îndreptându-se spre o altă întâlnire, înconjurat de agenţi de securitate, în urma lui mergând doi ofiţeri de marină ruşi, fiecare ducând câte o servietă.

O cameră de filmat se fixează pe una din serviete.

Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută sub numele de „Ceghet” (după Muntele Ceghet din Munţii Caucaz), servieta se află în permanenţă cu preşedintele rus, dar este rareori filmată.

„Există anumite valize fără care nicio călătorie a lui Putin nu este completă”, au declarat corespondenţi ai agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, acreditaţi la Kremlin, într-o postare pe Telegram sub imaginile respective, potrivit Agerpres.

Într-o altă înregistrare video, Putin iese de la o întâlnire la Beijing cu ofiţerii de marină filmaţi din nou în urma lui, preşedintele rus schiţând un rictus în timp ce coboară nişte scări.

Preşedintele american are şi el un astfel de dispozitiv – numit „fotbal nuclear”. Valiza conţine codurile pe care preşedintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă.

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile între Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze în 1962, în timp ce China încearcă să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a corespunde statutului său de superputere emergentă.

Duma de Stat din Rusia a adoptat definitiv, miercuri, legea de revocare a ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

În esenţă, servieta reprezintă un instrument de comunicare securizat care face legătura între preşedinte rus şi conducerea militară a ţării, iar cu forţele de rachete prin intermediul reţelei electronice de comandă şi control extrem de secretă „Kazbek”. Kazbek sprijină un alt sistem cunoscut sub numele de „Kavkaz”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, are şi el o servietă nucleară şi ar putea avea una şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda în 2019 au arătat ceea ce a spus că este una dintre serviete cu o serie de butoane. Într-o secţiune numită „command” există două butoane: un buton alb „launch” (lansare) şi un buton roşu „cancel” (anulare). Servieta este activată de o cartelă specială, potrivit Zvezda.

Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, efectuează o vizită la Beijing în a doua sa călătorie cunoscută în afara spaţiului ex-sovietic de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole